Snoubence oddal stockolmský arcibiskup Anders Wejryd ve stockolmské katedrále. Obřadu přihlíželo 1100 hostů, převážně aristokratů a vysokých státních činitelů.

Švédskou korunní princeznu viktorii odvedl k oltáři její otec, král Carl XVI Gustaf
Autor: EPA

Slavnosti trvají už tři dny. V pátek byla uspořádána slavnostní večeře, během níž vystoupila také princeznina nejoblíbenější hudební kapela Roxette.

Jednou z největších obav je, jestli princeznin svatební den proprší. Podle meteorologů je ale téměř jasné, že až v pozdním odpoledni pojede čerstvě oddaný pár otevřeným kočárem, bude už nebe zatažené a zřejmě také sprchne. Nejspíše tak zmokne i přes čtvrt milionu lidí, kteří přišli pozdravit novomanžele do ulic.

Jaká byla svatební hostina?

1. předkrm – Mořští korýši, švédský kaviár a alpský siven
2. předkrm – Carpaccio z mušlí svatého Jakuba, letní salát s chřestem
Hlavní chod – Filety z platýza s kořenovou zeleninou, opečené brambory
Dezert – Nugátový moučník s jahodovým kompotem, mátový jogurt

Novomanželé zasedli v čele svatbní tabule
Autor: EPA

Z úředníka princem

Z Westlinga, pocházejícího z rodiny komunálního úředníka a poštovní úřednice, se po svatbě stane princ Daniel a vévoda z Västergötlandu. Jeho výstup mezi elitu podle televize SkyNews slaví i jeho rodné městečko Ockelbo s pouhými šesti tisíci obyvatel. "Pro nás je to historická chvíle, protože pomyslete, stáváme se částí historie," prohlásil pro SkyNews starosta Ockelbo Magnus Jonsson. "Daniel je odsud, vyrostl tady a teď se stane švédským princem!" dodal.

Daniel Westling se švédským princem Carlem Philipem
Autor: EPA

Král prověřoval ženicha osm let

Důvodem, proč Carl XVI. Gustaf ke svatbě léta nedával souhlas, bylo to, že Daniel Westling není urozeného původu a že si ho král chtěl nejprve pořádně proklepnout. Daniel se s Victorií poznal jako její osobní fitness trenér v roce 2001. Pár veřejně přiznal svou lásku švédským médiím v roce 2002. Poté se Daniel objevoval na všech královských akcích, včetně oslavy králových šedesátých narozenin v roce 2006. Přesto trvalo osm let, než mu švédský král povolil sňatek s princeznou Victorií. Ten se konal přesně v den, kdy si v roce 1976 bral Carl XVI. Gustaf nynější královnu Sylvii, která je také neurozeného původu.

Bojkot médií

Zpravodajské agentury AFP, AP a Reuters nehodlají informovat o švédské královské svatbě. K bojkotu je vedla nezvyklá omezení, která zavedla veřejnoprávní švédská televize SVT. Tři světové tiskové agentury dočasně rozhodly, že ze svatby švédské princezny Victorie a jejího snoubence Daniela Westlinga nebudou poskytovat zpravodajství ve formě textu, fotografií ani videozáznamů.

Fotogalerie
35 fotografií

Královská svatba v číslech

1 - jednou musejí snoubenci ve stockholmské katedrále prostě říci "ano", až se jich švédský arcibiskup Anders Wejryd v sobotu zeptá, zda si chtějí vzít svého partnera.

2 - mladší sourozence má Victoria. Ti dosud v lásce štěstí neměli. Princezna Madeleine (28) před necelými dvěma měsíci zrušila zasnoubení kvůli nevěře svého snoubence. Princ Carl Philip (31) po rozchodu se svou dlouholetou přítelkyní Emmou Pernaldovou chodí s populární kráskou Sofií Hellqvistovou, která se proslavila v telenovelách a fotografiemi v bikinách.

10 - dětí má provázet pár královských snoubenců v katedrále a vystýlat jim cestu k oltáři květinami. Mezi jinými to bude šestiletá dcera nizozemského nástupnického páru princezna Catharina-Amalia, stejně stará dcera norského nástupnického páru princezna Ingrid Alexandra a čtyřletý princ Christian z rodiny dánského korunního prince.

85 - limuzín ve svatební bílé barvě dala k dispozici švédská automobilka Volvo k přepravě mimořádně důležitých svatebních hostů. Korunní princezna Victoria se chce vdávat "ekologicky korektně", proto budou všechny vozy jezdit na ekologičtější alternativu benzinu.

1100 - hostů se účastní svatebního obřadu ve stockholmské katedrále. Oficiální dvorní seznam hostů se kromě mnoha členů královských rodin z ciziny čte jako encyklopedie "Kdo je kdo" z těch nejfajnovějších kruhů Švédska. Hodně šlechty, hodně finanční šlechty - ovšem i mnoho prostých občanů.

7000 - vojáků, policistů, příslušníků tajných služeb a členů domobrany má zabránit jakýmkoli nevítaným překvapením při cestě novomanželů v kočáře i královskou lodí do paláce. Pečlivá opatření kvůli možnému útoku jsou mimořádná.

250 000 - diváků očekává švédská policie v centru Stockholmu. Svatební průvod Victoriiných rodičů Silvie a Carla Gustafa sledovalo na den přesně před 34 lety údajně 180.000 diváků.

2,2 milionu eur - má stát svatba, když se spočtou jen přímé výdaje. To je 20 milionů švédských korun (268 milionů korun). Z poloviny se o ně podělí daňoví poplatníci a královský dvůr. Ten ovšem i bez svatby dostává ze státní pokladny ročně 120 milionů švédských korun.

9,4 milionu - je všech Švédů. A rozhodně ne všichni jsou svým královským dvorem nadšeni. Podle nejnovějšího průzkumu klesl souhlas "poddaných" s jejich monarchií za posledních 15 let ze 70 na 46 procent.