Zatímco královský palác podrobnosti o sňatku úzkostlivě tají, většina Švédů už propadla svatební mánii.

Příliš drahá svatba

Dlouho očekávaná svatba princezny Victorie se stala téměř věcí národní prestiže. A jaká by podle švédských médií měla nakonec být? Příliš drahá, příliš okázalá a příliš archaická. Podle majordoma královského paláce Haakana Petterssona vyjde zhruba na 54 milionů korun. Z toho polovinu zaplatí stát. Na Facebooku proto už vznikla skupina, která se jmenuje Neplaťte Victorii svatbu. Už má tisíce členů, kteří princezně vyhrožují, že jí na sňatek přispějí jen v případě, že ona přispěje na ten jejich.

Princezna se se svým nastávajícím seznámila v roce 2001 ve stockholmském fitness centru, kde Daniel pracoval jako trenér. Ženich po sňatku získá titul princ Daniel, vévoda västergötlandský. S jejich sňatkem dlouho nesouhlasil princeznin otec král Gustav XVI., nakonec však Victoria jeho odpor zlomila a svatbě už nic nestojí v cestě.

Mezi hosty, kteří byli na královskou svatbu pozvaní, se patrně neobjeví nikdo z České republiky.

Fotogalerie
9 fotografií

IKEA postavila kopii paláce

Švédská společnost IKEA už v rámci svatebního veselí postavila kopii královského paláce z plachtoviny. Na ní je umístěn nápis Tillsammans, což znamená Společně. Na trhu jsou i spotřebiče se švédskou korunkou. Zahanbit se nenechal ani Electrolux, který vyladil elektrospotřebiče podle státní vlajky. Modrožluté jsou tak lednice, pračky i vysavače.

Svatebčanům zazpívají Roxette

Zazpívají a pak se zapojí do oslav. Švédské popové duo Roxette je jednou z kapel, které si princezna a její nastávající na sobotu pozvali. Zpěvačka Marie Fredriksson (52) a Per Gessle (51) vystoupí také v předvečer svatby na »koncertním překvapení « pro snoubence. Princezna Victoria se navíc netají tím, že světoznámý hit The Look od Roxette je jednou z jejích nejoblíbenějších písní.

Dostanou desetitisíce včel a sušené ryby

I přestože oficiální seznam svatebních darů královský palác nezveřejnil, švédská média bedlivě sledují, kdo a co do paláce přináší. Zjistila tak, že kromě obvyklých věcí dostanou novomanželé i dary poněkud neobyčejné. Těšit se mohou na sušenou rybu či desetitisíce včel. Kromě tradičních lůžkovin, nádobí či svícnů obdrží také jabloň či malou zelinářskou zahradu. Parlament a vláda, potažmo tedy švédští daňoví poplatníci, darují budoucím manželům servis o 1000 sklenkách.