Oznámilo to švýcarské ministerstvo spravedlnosti.

Zde bude čekat na rozhodnutí, zda ho Bern vydá americké justici. Polanski byl do domácího vězení propuštěn na kauci 4,5 milionu franků (téměř 78 milionů korun).

Slavného režiséra při jeho příjezdu v konvoji limuzín čekala padesátka novinářů a kameramanů. Policie v kantonu Bern, kde Gstaad leží, uvedla, že nepodnikla žádná zvláštní opatření v souvislosti s jeho příjezdem, kolem režisérovy chaty je však rozmístěno několik policistů i se psy. Podle agentury AFP jej zde má očekávat manželka Emmanuelle Seignerová a jeho dvě děti, dcera Morgane a syn Elvis.

Polanski byl do domácího vězení propuštěn pod podmínkou, že bude nosit monitorovací elektronický náramek, který nahlásí, kdyby chatu opustil. Pokud by se tak stalo, šestasedmdesátiletý filmař by přišel o svou kauci 4,5 milionu franků. Musel odevzdat rovněž své osobní doklady.

O podmínkách kauce rozhodl soud, který uvedl, že filmař může na své případné vydání do USA počkat ve svém domě v Gstaadu.

Fotogalerie
4 fotografie


Polanského zatkla 26. září ve Švýcarsku policie, když přijel na filmový festival. V USA režisérovi hrozí až dvouletý trest vězení za pohlavní styk s třináctiletou dívkou v roce 1977. Sex s mladistvou se považuje ve Spojených státech za znásilnění. Režisér se k činu přiznal, později ale uprchl do Evropy a do USA nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.