Pro scientology autismus neexistuje. Proto také Travolta, který je této kontroverzní církve členem, tak dlouho skrýval zdravotní stav Jetta před veřejností. A po jeho smrti podezření na toto onemocnění důrazně popřel. V protokolu bahamské policie z 23. února se však píše: „Můj syn utrpěl křečový záchvat, byl autista.“ Tak ale znělo pouze Travoltovo vyjádření pro policii. Veřejně až po půl roce oznámil: „Ano, Jett byl autista!“

Fotogalerie
7 fotografií

Ke smrti Jetta došlo letos, 2. ledna. „Dostali jsme zprávu, že měl syn úraz hlavy a je v bezvědomí,“ popisuje herec první okamžiky, kdy se o zranění Jetta dozvěděl. „Okamžitě jsme utíkali za ním, abychom mu pomohli. Když jsme k němu doběhli, už u něj stála jeho pečovatelka Kathrein a jedna žena, kterou jsme znali. Snažily se ho oživit. Ta žena mu dávala dýchání z úst do úst, Kathrein mu mezitím prováděla masáž srdce,“ vzpomíná Travolta. Společně s Jettem pak jel do nemocnice. Při převozu zemřel.

Herec křičel, ze všech sil se snažil syna oživit. Prosil, ať se probudí. On mu ale zemřel v náručí... Jett Travolta trpěl od časného dětství srdeční chorobou zvanou mukokutánní uzlinový syndrom nebo také Kawasakiho nemoc, kterou rodiče spojovali s jeho vývojovým postižením. Nemoc se projevovala častými záchvaty a jednomu z nich chlapec podlehl.