Jeho perfektní image nejslavnějšího filmového agenta dokresluje legendární stříbrný Aston Martin a suché martini.

Poprvé si ho objednal v roce 1962 ve snímku Doktor No v podání charismatického Seana Conneryho, v poslední premiérové bondovce Quantum of Solace s Danielem Craigem se toho nedočkáme. Stejně tak tradiční hlášky: Bond, James Bond! Slavný špion se mění...

Fotogalerie
11 fotografií

Chladnokrevný 007: Daniel Craig (agentem 2krát)

Jaký je:

Nelítostný, drsný, mrštný... Také na postavě a fyzičce nezničitelného špiona 007 jeho svěřenec Daniel Craig (40) čtvrt roku dřel. Cvičil, držel diety a přestal kouřit.

Daniel Craig podruhé - Quantum of Solace
Autor: Bontonfilm, Falcon

 

Už ne Bond, James Bond

V posledním premiérovém filmu Quantum of Solace ruší tvůrci veškeré mýty o neochvějném hrdinovi, který si s každým poradí už proto, že má vždycky po ruce nějaký ten vynález. Tady je všechno jinak. Nejenže si James neobjedná suché martini s vodkou, ale ani jednou nevysloví: Bond, James Bond! Novodobý agent je jiný. Stejně jako Daniel Craig.

Vždyť nemá sex-appeal!

Podle fanoušků bondovek Craigovi scházelo charisma, sex-appeal a k tomu ta jeho nešikovnost... "Měl jsem tehdy dvě možnosti – buď se tomu podvolit, nebo pořádně zabrat. Naštěstí vyšla ta druhá. Zkrátka jsem si řekl: OK, nějak se s tím poperu,“ vzpomíná na nevoli herec. V průběhu natáčení obou bondovek si vyrazil zub, uhnal úpal, ale daleko vážnější zranění si způsobil při natáčení premiérového snímku, který navazuje na Casino Royal.

Přišel o kus prstu

Vedle tržné rány v obličeji, která si vyžádala osm stehů, přišel při jedné ze scén o koneček prstu na pravé ruce. Rána tak krvácela, že ho vyděsila víc než operace pravého ramene. Craig se snaží, aby jeho tělo vypadalo co nejdokonaleji. "Je mi čtyřicet a musím s tím přestat! Jsem příliš posedlý kondicí, až je to trapné. Měl bych začít stárnout a tloustnout," říká nejnovější Bond, který byl vloni magazínem GQ označen za největšího elegána od dob Seana Conneryho...


Perfektní 007: Pierce Brosnan (agentem 4krát)

Jaký byl: Vášnivý, vtipný, dravý, zkrátka neporazitelný...

Pierce Brosnan
Autor: Bontonfilm, Falcon

S nástupem Pierce Brosnana (55) zaznamenává legendární špion velkolepý comeback. Herec mistrně propojil eleganci a šarm Seana Conneryho, vtip a nadsázku Rogera Moora, ale i dravost a divokost Timothy Daltona.

Stal se Bondem nové generace, který se s chutí pouští do nebezpečných honiček ve svém perfektním stříbrném vozu Aston Martin. Sám herec, který začínal jako taxikář, si dramatické filmové okamžiky jen pochvaloval.

"Chtěl jsem, aby veřejnost uvěřila, že se všechno hroutí. Když je pak situace zachráněna, je to daleko víc vzrušující..."


Drsný 007: Timothy Dalton (agentem 2krát)

Jaký byl: Elegantní, vážný, ironický, s povolením zabíjet na pouhé dva roky!

Timothy Dalton
Autor: Bontonfilm, Falcon

Timothy Dalton (64) si na Bonda netroufal. Třikrát ho producenti oslovili, třikrát je odmítl. Jednou se vymlouval na mladistvý věk, podruhé na odmítnutí fanoušky bondovek... Napočtvrté souhlasil a neudělal dobře. Fanoušci z nového špiona nebyli nadšeni.

Po sedmi zábavných dílech s Rogerem Moorem přišel na scénu sice odvážný a sexy Bond, ale příliš vážný a leckdy zbytečně drsný. Špatná volba agenta se odrazila na tržbách. Především druhý snímek byl propadák...


Zábavný 007: Roger Moore (agentem 7krát)

Jaký byl: Šarmantní, uhlazený, zábavný elegán.

Roger Moore
Autor: Bontonfilm, Falcon

Konečně se Roger Moore (81) dočkal. Už při konkurzu na úplně první bondovku Doktora No stál o to, aby mohl vyslovit: Bond, James Bond! Tehdy mu to nevyšlo. Zastínil jej Sean Connery. Rogerova šance tak přišla až o pár let později, a to jen proto, že roli nezničitelného agenta Connery odmítl. Honorář ve výši 5,5 milionu dolarů se mu zdál nedostačující.

Bond tak nedobrovolně vstoupil do nové životní etapy... Méně dramatičnosti, více vtipu a smíchu. "Nejsem typ chladnokrevného zabijáka, takže jsem Bonda chtěl ztělesnit tak, abych diváky spíš pobavil," řekl Roger a zároveň přiznal, že slabost pro půvaby žen se nikterak měnit nemusela...


Problémový 007: George Lazenby (agentem 1krát)

Jaký byl: Jedinečný, problémový, přidrzlý...

George Lazenby
Autor: Bontonfilm, Falcon

Ve službách Jejího Veličenstva zůstal pouze jedenkrát. Někdejší voják, prodejce aut a chodící reklama na čokoládu, dostal jako agent 007 šanci, protože měl vynikající figuru, fyzičku a ovládal bojová umění. Převzít roli Bonda po ostříleném Connerym chtělo velkou odvahu. Georgeovi Lazenbymu (69) nescházela.

Problém byl v tom, že si nerozuměl s producenty a režisérem! "Byl jsem příliš mladý a příliš arogantní," přiznal po čase herec, který s Bondem skoncoval dobrovolně.


Charismatický 007: Sean Connery (agentem 6krát)

Jaký byl: Rafinovaný, vtipný, šarmantní. A úplně první! Podle některých také poslední opravdový Bond.

Sean Connery
Autor: Bontonfilm, Falcon

Z charismatického kulturisty Seanna Conneryho (78), který pronikl do světa filmu, udělal Bond hvězdu. Původně chtěli producenti pro svého agenta získat slavného Caryho Granta. Ten nabídku odmítl s tím, že si připadá starý.

Connery se producentům bez váhání upsal. Po premiéře nejslavnějšího prvního dílu Dr. No mu kritici sice vyčítali přílišnou dravost a sexualitu, většina nadšenců ale ocenila jeho charisma a šarm. Connery, který bondovky natáčel s příčesky, stejně jednoho dne řekl dost. Důvod?

Bondovka mu začala připomínat sci-fi. Jedním z příkladů za všechny byla jedovatá bota z dílu Srdečné pozdravy z Ruska. Druhým důvodem byl malý honorář. Dnes by si prý v bondovce klidně zahrál. Třeba Jamesova otce. "Ale stálo by je to opravdu hodně peněz," nechal se slyšet. Po jeho boku stanula úplně první bondgirl, smyslná lovkyně mušlí Honey v podání Ursuly Anderss..