Skladatel nikdy nechodil s city na trh. O to hůř se to podepisovalo na jeho zdraví.

„Láďa trpí už déle arytmií. Měl by být v klidu a šetřit se. To, co se děje po Ivetině sebevraždě, jeho srdci neprospívá,“ řekla Blesku dávná přítelkyně. Arytmie je zrádná. Porucha srdce může mít někdy až život ohrožující důsledky. Stres, kterému je Štaidl vystavený, ho může i zabít. Přitom dobře ví, že tady už zbyl Arturovi jediný a že se o něho musí postarat.

Prorok Láďa

Řidič Roman Kubíček dobře pamatuje, co mu kdysi Štaidl říkával. „Iveta mi zkrátí život o deset let a po její smrti ještě o víc,“ prorokoval už před mnoha lety skladatel, že Ivetu, ač o mnoho starší, přežije. A to ještě ani tak zkušený muž jako on zdaleka netušil, jak dramatický její odchod ze světa bude.

Sebevražda Ivety jeho nemocným srdcem mocně otřásla. Potřebuje klid a přitom na druhou stranu musí řešit dědictví týkající se nezletilého syna. Všichni Štaidlovi blízcí se modlí, aby kruté události posledních měsíců ustál rok před sedmdesátkou ve zdraví.

Co je srdeční arytmie?

Pojem srdeční arytmie znamená poruchu srdečního rytmu, kdy může dojít buď k zpomalení srdečního frekvence (bradykardie), nebo k jejímu zrychlení (tachykardie). Arytmie se mohou objevovat záchvatovitě a trvat pár minut či hodin, nebo dny a roky. Pacient si stěžuje na přeskakování srdce, jeho nepravidelnost, může mít bolesti na hrudi a trpět dušností. Tělo hůř snáší námahu a rychle se unaví, nakonec může dojít až k srdečnímu kolapsu.

Klímova arytmie

Televizního reportéra Josefa Klímu (63), který nezná odpočinek, postihla tak silná srdeční arytmie, že mu lékaři museli srdce na chvíli zastavit a pak ho znovu rozběhnout. „Bylo mi hodně zle,“ svěřil se Klíma Blesku. „A měl jsem strach,“ přiznal reportér.