V pátek jste si ukradl debatu doktorů ze seriálu Hvězdná brána: Atlantida. Jaké to pro vás bylo, když jste viděl plný sál českých fanoušků?

To byl neuvěřitelný moment. Včera to bylo krásný, kolik jich tam bylo? Asi několik stovek. Mě vždycky překvapuje, jak funguje Star Gate ve světě, jak to 15 let poté trvá a fanoušci to furt mají rádi. Mě to strašně těší a cestuji s tím po světě.

Byli překvapení i vaši kolegové z Hvězdné brány, Dawid Hewlett a Paul McGillion, kteří s vámi vystoupili, že tady je tolik českých fanoušků?

Vůbec to nečekali. S Paulem jsem byl asi před osmi lety v Chotibořech, vož je rozdíl oproti Praze. Nečekali to. Provedl jsem je turistickou Prahou, teda kousíčkem kolem mostu, kde mi ale říkali, že se rádi vrátí. Jezdíme hodně po conech ve světě, a ten pražský se stává jedním z nejlepších.

Vy jste v Česku slavný hlavně díky Vaší roli Radka Zelenky v Hvězdné bráně, kde neměla vystupovat natolik pravidelně, ale později dostala více prostorz. Čím si to vysvětlujete, že tahle postava se stala natolik oblíbenou?

Tuhle otázku si také kladu, protože ono to začalo tím, že to bude fyzik z východní Evropy. Oni to tam mají v jednom pytli, že jo? Takže myslím, že ta postava byla původně ruská a producenti zjistili, že jsem jako Čech, přičemž se původně jmenovala, tuším, Karpov, tak ji změnili na Zelenku. Znám Petra Zelenku, což je docela ironický. Tak jsem začal pomalu, po kouskách a nečekal jsem, že z toho něco bude. Pět let jsme točili a zůstal jsem u toho.

David Nykl hrál vědce Radka Zelenku v seriálu Hvězdná brána: Atlantida.
Autor: MGM Television

V Česku je tahle postava proslavená díky různým hláškám a také českému nadávání. Páteční debata se nesla v tomto duchu. Věděl jste, že Vaše nadávání tady zkultovnělo?

No, nečekal, samozřejmě. Nečekal jsem to, protože v textu, když jsme dostali, tak tam bylo napsané, že můžu říct cokoliv, chci. Nadává sprostě, tam prostě bylo napsané. Takže mají to mít. (smích) Tím to začalo a oni vůbec nevěděli, která bije. Tak mě to začalo bavit, takový sport. Dával jsem tam tyhle vsuvky a některé nejenomže byly sprostý, ale takové i rozbití čtvrté stěny, a že s těma hercema můžu dělat takovýhle hlášky a prostě jsem je tam do toho hodil.

Hrál jste také v seriálu Arrow, kde jste ztvárnil Rusa. Neštove vás to, že v Americe musíte hrát Východoevropany?

No, nyní mě to trošku štve. V tomhle období není nejpříjemnější hrát takovou postavu s takovým původem, ale prostě je to role. Oni ti záporáci často mívají přízvuk, jo? Tudíž já někdy hraji anglický přízvuk, australský, ruský, český atd. Takže když přišla možnost hrát ruského gangstera, tak jsem si říkal, že to bude zábava. Podobně jako u Hvězdné brány se to protáhlo a u Arrow jsem zůstal asi pět let.

Video
Video se připravuje ...

Nykl z Hvězdné brány: O českých nadávkách v seriálu a návratu do Česka Jedlička

Davide, Vaše rodina odcestovala v roce 1969 z Československa, jaký byl pro vás návrat zpátky do Československa, když jste vyrůstal v Kanadě?

To je taky zajímavá otázka. Já jsem se naučil česky jako dítě ve Vancouveru doma. Bylo to tak, že se doma mluví česky a na ulici se mluví anglicky. Myslel jsem si, že tak to má každý, jakmile jsme proto šli k někomu na návštěvu, říkal jsem si, proč tady nemluvíme česky? Čeština je pro mě mateřština, taková kuchyňská, domácí, kdežto anglicky se mluví všude jinde. Kyž jsem do Československa přijel poprvé, to vlastně bylo ještě těsně před revolucí v osmdesátým devátým, tak to se svět prostě úplně prohodil. Dětská řeč se zveřejnila a ztotožnila s celým národem a vlastně to byl takový návrat domů do té kuchyně.

Moc děkuji, že jste si na nás tady vyšetřil čas a těším se na Vaše další filmové a seriálové role.

Děkuji pěkně. Byl to moc příjemný rozhovor.

Fotogalerie
9 fotografií