MasterChef Česko 2023 soutěžící

Letošní ročník MasterChefa je pro soutěžící unikátní. Od prvního dílu se bude utkávat pouze finálová šestnáctka soutěžících. Na tu pak již tradičně čeká řada těžkých výzev.

  • Jakub Menšík
  • Joy Rank - vypadla v šestém dílu
  • Štefan Staník - vypadl ve čtvrtém dílu
  • Martina Bartoňová
  • Petr Slíva
  • Tereza Vyhlídalová
  • Adam Rundus
  • Nikola Němcová - Vypadla v druhém dílu
  • Petra Kamencová
  • Zdeněk Česák - vypadl v pátém dílu
  • Žaneta Kavala - vypadla v sedmém dílu
  • Lukáš Šiml - vypadl v prvním dílu
  • Anna Jarošová
  • Lucia Knihová
  • Jan Albrecht
  • Marek Ciler

MasterChef Česko 2023 porota

Se soutěžícími se na obrazovky vrátí i populární trojice porotců ve složení Radek Kašpárek, Jan Punčkochář a Přemek Forejt. Ti společně soutěžící hodnotí od třetí řady, která se vysílala v roce 2019, kdy v roli porotců vystřídali trio Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina.

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek pracuje jako kuchař od své maturity. Práci před televizními kamerami si poprvé vyzkoušel v pořadu Co bude dnes k večeři? na TV Barrandov v roce 2010.

Jeho největším kuchařským úspěchem je ovšem zisk michelinské hvězdy pro pražskou restauraci Field, kde působí jako šéfkuchař a zároveň je jejím spoluvlastníkem. Hvězdu restaurace obdržela poprvé v roce 2016 a od té doby ji zatím pokaždé obhájila.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se kuchařem vyučil v hotelu Ambassador a následně prošel řadou dalších restaurací, než vyrazil za zkušenostmi do zahraničí, kde má za sebou štace v Rakousku, Německu či Švýcarsku.

Po návratu do Česka se pak stal šéfkuchařem v baru Le Terroir, pro který získal od Michelinu ocenění Bib Gourmand, později přešel do restaurace Grand Cru a v roce 2019 si otevřel vlastní restauraci.

Přemek Forejt

Přemek Forejt je nejmladším z trojice šéfkuchařů, která hodnotí práci soutěžících v MasterChef Česko. S prací kuchaře začínal v roce 2008 v restauraci U Kastelána, odkud vzápětí zamířil do Anglie. Po návratu do Česka pracuje jako šéfkuchař v restauraci Entrée v Olomouci.

Kde sledovat MasterChef Česko

Premiéra MasterChef Česko 2023

Soutěž MasterChef Česko 2023 odstartuje premiérou prvního dílu ve středu 30. srpna.

MasterChef Česko 2023 online

Novou řadu půjde tradičně sledovat i online na platformě Voyo. Premiéru zde bude mít o týden dříve, než v televizi.

Předchozí ročníky MasterChef Česko

MasterChef Česko běží v Česku od roku 2015. Mezi druhou a třetí řadou ovšem ovšem byla tříletá pauza. Před MasterChefem Česko navíc TV Nova odvysílala jednu řadu pojmenovanou jednoduš MasterChef, na její tvorbě se roku 2012 podílela i slovenská TV Markíza a v pořadu soutěžili účastníci z Česka i Slovenska. Proti prvnímu pokusu má ovšem od začátku MasterChef Česko jinou porotu a lehce obměněný byl i formát.

Vítězové MasterChef Česko

Ročník soutěže

Vítěz

MasterChef Česko 2022

Martin Pecina

MasterChef Česko 2021

Veronika „Besky“ Dinišová

MasterChef Česko 2020

Roman Staša

MasterChef Česko 2019

Kristýna Nemčková

MasterChef Česko 2016

Jiří Halamka

MasterChef Česko 2015

Roman Kotlář

MasterChef Česko 2022 (6. řada)

6. řada kuchařské soutěže MasterChef Česko běžela v televizi od 30. srpna do 14. prosince. Podoba soutěže se přitom vrátila k začátkům, kdy porotci pouze hodnotili a nefungovali i jako mentoři. Soutěžilo se o milion korun a zaměstnání v nové restauraci Radka Kašpárka.

Z castingových kol vzešla finálová šestnáctka ve složení: Alžběta Minaříková, Robin Nguyen, Malika Maclouf, Ivana Malecová, Martin Pecina, Lucie Maděrová, Martina Jungmannová, Adam Willant, Aco Lukić, Sofie Bednářová, Luboš Novotný, Vojtěch Urban, Milan Demeter, Tereza Hybšová, Petra Krajčinovič a Ondřej Štol.

Do soutěže se vrátil i boj o imunitu. Do finálové trojice se nakonec probojovala Alžběta Minaříková, Tereza Hybšová a Martin Pecina. Finálovou výzvou bylo tříchodové menu, kterým si soutěžící měli nastavit zrcadlo. To nakonec nejlépe zvládl Martin Pecina a stal se tak 6. českým MasterChefem.

MasterChef Česko 2021 (5. řada)

5. řada MasterChef Česko proběhla v roce 2021. Začala 31. srpna a pokračovala ž do 24. listopadu. Přinesla i nový způsob výběru finalistů. Každý z porotců si totiž vybral nejdříve deset a potom pět kuchařů, které poslali mezi posledních šestnáct soutěžících. Kromě toho každý z porotců vybral i šestého soutěžícího, takto vybraná trojice se nakonec utkala o poslední místo.

Z castingových kol tak postoupila Veronika „Besky“ Danišová, Kristýna Zelénková, Jana Velčevová Přikrylová, Martina Kubíčková Hanušová a Filip Zubalík v týmu Radka Kašpárka, Petra Vindyšová, Paolo Palazza, Givi Kross, Zdeněk Bezdíček a Marian „Maroš“ Báchor v týmu Radka Punčocháře a Jitka Veselá, Jakub Borovanský, Sabina Keltnerová, Tomáš Zejda, Petr Smazal a Michaela Sýkorová v týmu Přemka Forejta.

Kromě nového způsobu výběru závěrečné šestnáctky čekalo soutěžící i nové pravidlo spojené se zlatou zástěrou. Další změnou, i když dočasnou bylo složení poroty. Kvůli operaci se několika dílů nemohl účastnit Radek Kašpárek. Ten se sice se soutěžícími i svými kolegy spojil alespoň pomocí videa, na místě natáčení jej ovšem nahradil další šéfkuchař s bohatými zkušenostmi před kamerou – Zdeněk Pohlreich.

Do finále se probojvala trojice žen – Petra Vindyšová, Jitka Veselá a Veronika „Besky“ Danišová. Ta díky tomu získala nejen titul Masterchef Česko, ale i odměnu 1 milion korun.

Video
Video se připravuje ...

Besky z MasterChefa: Nové recepty už se nedají vymýšlet, musíme kombinovat. Petr Macek

MasterChef Česko 2020 (4. řada)

Do vysílání čtvrté řady pořadu MasterChef Česko vstoupil stejně jako do většiny dalších oblastí života koronavirus. Soutěž sice začala už 5. února 2020, kvůli programovým změnám způsobených pandemií nemoci covid-19 se ovšem nepodařilo na jaře odvysílat všechny díly. Na vyvrcholení soutěže tak diváci museli čekat až do začátku listopadu.

Výběr soutěžících do závěrečné šestnáctky zde zabral hned šest dílů, během kterých porotci vybrali ze sto zájemců nejdříve 33 těch nejtalentovanějších a tento počet pomocí dalších výzev postupně osekali až na závěrečnou šestnáctku.

Do té se nakonec probojovali: Jitka Minková, Pavel Berky, Josef Nemrava, Roman Staša, Omar Ben Hassen Tlili, Eva Tomečková, Chili Ta Thuy, Zdeněk „Dědek“ Rajniš, Iva Sarauerová, Václav Štursa, Vladimír Písařík, Viktorie Hrazdílková, Pavel Švec, Kamila Švarcová, Pavlína Lubojatzky a Lucie Čižmárová.

Přesto, že byla od začátku polarizující figurou, se do finále probojovala Pavlína Lubojatzky společně s Romanem Stašou. Na finálový souboj ovšem byla krátká a vítězem se tak stal Roman Staša. Ten kromě titulu nejlepšího amatérského kuchaře vyhrál i půl milionu korun a možnost podílet se na tvorbě menu v restauraci jednoho z porotců.

Video
Video se připravuje ...

Vítěz MasterChefa Roman Staša: Proč jsem „matla“? David Turek

MasterChef Česko 2019 (3. řada)

Třetí řada, kterou se soutěž MasterChef Česko vrátila na televizní obrazovky po více než dvou letech. Šlo zároveň o premiéru současných porotců Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta.

Ti napoprvé během prvních dílů vybrali top 16 ve složení: Kristína Nemčeková, Jan Vorel, Pavel Krajčík, Petr Březina, Denisa Cziglová, Ester Vosátková, Zuzana Böhmová, Monika Kokyová, Lea Skálová, Miroslav Polák, Marek Kühnel, Kateřina Kolbová, Barbora Nosková, Oliver Pape, Šárka Castells a Bohuslav Adamus.

Do finálového dílu postoupila Lea Skálová, Kristína Nemčková a Jan Vorel. Vítězkou se stala tehdy teprve sedmnáctiletá Kristína Nemčková, která společně s titulem Masterchef získala i odměnu půl milionu korun.

Video
Video se připravuje ...

MasterChefa vyhrála Kristína: Ze soutěže už jednou vypadla! TV Nova

MasterChef Česko 2016 (2. řada)

Druhá řada MasterChef Česko běžela v roce 2016. Byla zároveň poslední řadou, kde soutěžící hodnotila porota ve složení Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina.

Ti si vybrali závěrečnou šestnáctku soutěžících ve složení: Martina Skácelová, Pavel Nýdrle, Jan Šulc, Darina Doubová, Ivan Mareš, Lucie Micková, Zdeněk Adamec, Dominika Kratinová, Jiří Halamka, Tomáš Hertl, Kateřina Zůbková, Lucie Bártová, Filip Kuchler, Karel Winzig, Radka Bláhová Kateřina Tichá.

Do finále se probojovali Lucie Micková a Jiří Halamka, ten přitom ze soutěže vypadl ve čtrnáctém díle, ale v sedmnáctém dostal od Miroslava Kaliny šanci se do soutěže vrátit, čehož využil v maximální možné míře, jelikož se nakonec stal vítězem druhé řady. To mu přineslo půl milionu korun a šanci vydat vlastní kuchařku.

MasterChef Česko 2015 (1. řada)

První řada populární kuchařské soutěže v ryze českém podání byla vysílána v roce 2015. Poprvé se MasterChef Česko představil s porotou ve složení Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina.

Do souboje o titul Masterchefa se z castingu probojovali: František Škanta, Jirina „Inka“ Libínská, Lucie Kubrová, Jan Melmuka, Andrea Maršnerová, Yazan Manjah, Lucia Tarbajovská, Roman Kotlář, Marek Lobodáš, Lucie Čierná, Martina Majrichová, Kanitta Ledinská, Dominik Dorňák, Zdena Minářová.

Do finále se nakonec probojoval Roman Kotlář s Jiřím Hilgartem a prvním Českým MasterChefem se stal první jmenovaný, který vyhrál i půl milionu korun a možnost napsat vlastní kuchařku.