Televizní soutěž Survivor se poprvé pod názvem Robinsonova expedice vysílala v roce 1997 ve Švédsku, celosvětovým fenoménem se stala až poté, co se začala vysílat v USA. Od té doby se z ní díky více než 40 řadám a nespočtu zahraničních mutací stal celosvětový fenomén.

Survivor 2022 bude už třetím návratem formátu do Česka a podruhé na Novu. Letošní ročník ovšem ozvláštní i to, že se soutěže zúčastní 12 českých a slovenských celebrit. Ti se společně utkají o výhru ve výši 2 500 000 korun. 

Účastníci v Survivor 2022

Mezi soutěžící české verze Survivor se letos zařadí dvanáct celebrit z Česka a Slovenska. K nim se připojí dalších dvanáct soutěžících – 8 Čechů a čtyři Slováci, kteří byli vybráni na castingu.

Složení kmenů v Survivor 2022

Tým MAO

Tým AZUA
Xénia Gregušová Vladimír Čapek
Tomáš Benko Johana Špačková
Aylin Saranova Lenka Zuzulová
Daniel "GoGo" Štrauch Tomáš Zástěra
Dominika Šimová Veronika Přikrylová
Branislav Martanovič Adam Raiter
Nikol Čechová Chili
  Veronika Havlik

Kdo vypadl ze Survivor Česko & Slovensko 2022

  1. Vojtěch Drahokupil - odstoupil
  2. Monika Kačmaříková - vyloučena jako první
  3. Matěj Paprčiak - vyloučen jako druhý
  4. Barbora Jánová - vyloučená jako třetí
  5. Lukáš Urban - vyloučen jako čtvrtý
  6. Gábor Boráros - odstoupil ze zdravotních důvodů
  7. Iva Pazderková - vyloučená jako pátá
  8. Nathan Christián Dzaba - odstoupil ze zdravotních důvodů
  9. Enrique Lysoněk - vyloučen jako šestý
  10. Lenka Zuzulová - vyloučena jako sedmá

Survivor Česko & Slovensko 2022

Soutěží provede česko-slovenská moderátorská dvojce ve složení komentátora a moderátora bojových sportů Ondřeje Novotného a moderátora slovenského pořadu Farma X-tra Martina Šmahela.

Na soutěžící čeká nehostinné prostředí džungle na jednom z ostrovů Dominikánské republiky, kde si budou muset sami připravit obydlí, zajistit jídlo a vodu i oheň. Zároveň je čeká nespočet náročných úkolů. Během toho všeho ovšem nesmí zapomínat na taktické uvažování, bez kterého se neobejdou během hlasování na kmenových radách a jen tak si zachovají šanci na vítězství. 

Pravidla soutěže

Základem soutěže je rozdělení soutěžících do kmenů, které mezi sebou pravidelně soutěží o různé výhody nebo imunitu. Kmen, který získá imunitu, totiž nemusí na kmenovou radu. Ten z kmenů, který výzvu o imunitu prohraje, totiž musí vybrat jednoho svého člena, který z kmenu odejde.

Specialitou soutěže v podání Novy, kde se dvě řady vysílaly pod názvem Robinsonův ostrov, je ostrov vykoupení, kde vyřazený čeká na další kolo vyřazování a následně se s dalším vyřazeným utká o šanci zůstat ve hře. Ve druhé řadě se dokonce vítězem stal Martin Složil, který se do soutěže vrátil právě z Ostrova Vykoupení.

Poté, co je ze soutěže vyřazena polovina účastníků, dochází ke sloučení obou kmenů do jednoho. Od té chvíle hráči hrají sami za sebe. Kromě imunity, kterou mohou vyhrát v soutěžích je zpravidla v táborech kmenů ukryta i soška individuální imunity, kterou může hráč, který ji objeví použít podle svého uvážení.

O definitivním vítězi, který si domů odveze 2 500 000 rozhodne porota složená z vyřazených v druhé polovině soutěže.

Kromě toho se musí řídit i pravidly, se kterými přišli tvůrci originální soutěže. Ty mají za úkol jak zabránit podvádění, tak ochránit zdraví hráčů.

Pravidla, která vedou k okamžitému vyloučení hráče

  • Je zakázáno nabízet podíl na výhře
  • Mimo oficiální výzvy je zakázáno jakékoli násilí mezi hráči
  • Hráči se musí řídit platnými zákony země, ze které jsou a země kde se natáčí

Další pravidla soutěže:

  • Soutěžící nesmí na kmenové radě hlasovat pro sebe, nebo odmítnout hlasovat či se odmítnout rady účastnit
  • Soutěžící musí ukázat, pro koho hlasují na kameru
  • Soutěžící nesmí okrást druhý kmen, pokud to není součástí výzvy
  • V případě, že dojde ke zranění nebo jiným vážným zdravotním problémům soutěžících může lékařský tým rozhodnout o jejich konci v soutěži. 

Chcete sledovat Survivor Česko & Slovensko 2022 online?

Survivor Česko & Slovensko 2022 vysílá v Česku televize Nova a na Slovensku Markíza. Každý týden se můžete těšit na dva nové díly. Vysílání mělo začít v úterý 11. ledna, televize ovšem začátek o týden odložila. Televizní premiéry budou mít v časech:

Premiéra měla být 

  • Úterý (od 18. ledna) – 20:20
  • Pátek (od 21. ledna) – 20:20

Všechny díly budou přístupné i online a to dokonce o den dříve prostřednictvím služby Voyo. 

Americká verze má za sebou už 20 let

I když se soutěžní formát poprvé objevil ve Švédsku, populární se stal především díky své americké verzi, která se v Česku vysílá se jménem Kdo přežije. Televize CBS odvysílala první řadu již v roce 2000 a v roce 2022 plánuje odvysílat už 42. sérii.

Za tu dobu se v soutěži vystřídalo přes 600 soutěžících. Historicky prvním vítězem se stal Richard Hatch, který vyhrál Kdo přežije: Borneo a následně se objevil i v jedné ze sérií, kde soupeřili předchozí účastníci. Zatím poslední vítězkou se stala Erika Casupananová, která vyhrála 41. sérii, kdy jí ovšem k vítězství stačilo přežít „pouze“ 26 dní z důvodu koronavirové pandemie.