Souboj cukrářů ve sladkém Prostřeno!: Božské dorty od Markéty, sestra Bendové i hvězda Peče celé Česko
-
Populární kulinářský pořad Prostřeno! bude v týdnu od 22. listopadu speciální. K prostřenému stolu totiž usednou samé osvědčené cukrářské legendy. Jak se mistrům sladkého řemesla bude dařit u plotny? Maso není cukr a omáčka není krém. I tak se ale pořád hraje o 60 tisíc, další tisíce v divácké volbě a hlavně o hostitelskou čest k tomu.
Jeden muž a čtyři ženy. Cukráři, milovníci tvorby dortů a sladkostí. Přitom ale ti, kdo sladké moc nemusí. Menu budou servírovaná různorodá. A dezerty přepestré. Jak se do celodenního shonu vejde úkol týdne, kterým je tentokrát příprava cukrářské vychytávky? Kdo ji odhalí a komu na ní nepřijde nic podivného? A budou se u stolu řešit jen sladkosti, nebo také život a jeho aspekty? Cukráři to opravdu nebudou mít jednoduché, i když to na první pohled nevypadá.
- 1.
Pondělí – Markéta
Jako první se k plotně, respektive k troubě, postaví Markéta Krajčovičová (43), jejíž Božské dorty zná snad každý. O tom, že Markéta umí péct, nikdo nepochybuje, cukrařina je ostatně činnost, jíž se věnuje dlouhých dvanáct let, jak je na tom ale s vařením? Markéta sází na odlehčené menu. Hostům slibuje čerstvý domácí chléb s bůčkovou pomazánkou, hráškový krém, rybu v papilotě, šťouchané brambory s kudrnatou petrželkou a makronky. A právě z přípravy dezertu má největší obavy. I její soupeři se diví, že se pustila do tak náročného dezertu a obdivují její odvahu. Protože jsou to mrchy, ty makronky, jak prohlásí další soutěžící. A další je považuje za „malé svině“… I když se Markéta snaží a v kuchyni kmitá, ani jí se nevyhnou problémy. Trochu se jí připeče úkol týdne. Ale nevadí, hostům chutná i tak.
- 2.
Úterý – Andrea
V úterý navaří a napeče Andrea Burešová Lišková (43) neboli Cukrařinka. Ta pracovala jako modelka, foto editorka a produkční ve filmové postprodukci. Práci se sladkými pamlsky se věnuje asi osm let. Už jednou se v pořadu Prostřeno! objevila, a to ve VIP speciálu, kde pomáhala své sestře Alici Bendové (48), známé herečce a představitelce filmových femme fatale. A teď doufá, že ona zase pomůže jí. Na dálku. Vydražit obrázky, které hosté namalují při zábavě. Andrea má totiž ráda zvířata a pomáhá pejskům.
- Jak Andree půjde vaření? Sama ze sebe si dělá legraci, že vařit neumí, a je trochu roztržitá. Omylem například osolí kávu jedné ze svých návštěvnic. V kuchyni se ale snaží. Připraví hovězí a lososový tatarák na bramborovém lupínku, a dokonce i přesto, že ryby nejí. Recept jí dala sestra Alice, a Andrea ho podává, aniž by sama ochutnala. Dokáže ‚naslepo‘ trefit tu správnou chuť? Dále nachystá polévku z čerstvých rajčat s parmazánem a smetanou, babiččiny houstičky, vepřovou panenku, šťouchaný brambor a jahodový koláč. Do dezertu zase zapomene dát zakysanou smetanu...3.
Úterý – Andrea
VIDEO: Úterní Prostřeno!: Roztržitá hostitelka
Videodélka: 00:55.76Video se připravuje ...Úterní Prostřeno!: Roztržitá hostitelka
- 4.
Středa – Helena
Středeční menu nachystá Helena Fléglová (33), která je lektorkou cukrářských kurzů, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR, cukrářka Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, má vlastní cukrářskou akademii a cukrařině se věnuje už deset let. Je to zkrátka skutečná mistryně cukrářského řemesla, která umí podávat jídlo s vtipem. Její dobroty budou doslova a do písmene vytuněné, jelikož Helena si dává záležet i na servírování. Předkrm vypadá například jako dezert, ale není… Jde o créme brulée z foie gras.
VIDEO: Středeční Prostřeno!: Dezert, nebo předkrm?
Videodélka: 01:16.32Video se připravuje ...Středeční Prostřeno!: Dezert nebo předkrm?
- Helenino menu už na papíře vypadá luxusně – po předkrmu bude podávat bramborovo-pórkový krém, jako hlavní chod hovězí Wellington a jako dezert Exotic. Už na papíře to zní parádně, a co teprve na talíři? Takovéhle pokrmy budou pro všechny gastronomickým zážitkem a není pochyb, že se u ní všichni budou cpát, až se jim budou dělat boule za ušima, a chuťové pohárky zažijí hotové orgie. Všichni si zkrátka budou připadat jako na večeři v luxusní francouzské restauraci. A jako zábava bude poznávání čokolády. Helena ji totiž vzdor své štíhlounké postavě doslova miluje a má k ní co říct...5.
Středa – Helena
- 6.
Čtvrtek – Jan
Ve čtvrtek své soutěžní menu představí jediný muž sladké partičky, kadeřník Jan (29). Cukrařina a pečení je pro něj koníček, který se stále prohlubuje a zlepšuje nabytými zkušenostmi. Intenzivně se mu věnuje až od účasti v soutěži Peče celá země, a i Prostřeno! je pro něj výzvou. Když v lockdownu zavřeli salon a on se nemohl věnovat profesi kadeřníka, začal péct na objednávku. Na Vánoce napekl 470 kilogramů cukroví…
- Jan připraví kanapky – vajíčkové, ze sušených rajčat a s šunkovou pěnou. Dále bude krkonošský oukrop, chlupačky s houbami, chlupačky s trhaným masem z tajine a zelím a jako dezert Signifikant opium. Jenda dámy přivítá v krásném, ale malém bytě. Hned po příchodu jim řekne, že nestíhá, ale odmítne pomoc a věří si, že všechno dožene. To se mu naštěstí podaří, a tak nakonec servíruje jednu pochoutku za druhou. Dámy ochutnají obě verze hlavních chodů a pochutnají si i na makovém dezertu. Potěší je i Jendova zábava – budou se zdobit indiánci. Jak si umělecké cukrářky luxusních dortů poradí s klasikou?7.
Čtvrtek - Jan
- 8.
Pátek – Adéla
Páteční večeři, a hlavně dezert, si vezme na starost Adéla Tas (39), malířka, sochařka a nyní i cukrářka. Adéla bere cukrařinu jako školu na celý život a baví ji se stále učit novým technikám a také učit lidi na cukrářských kurzech, které vede. Pro Adélu není toto cukrářské Prostřeno! první příležitostí, i ona už v pořadu jednou vařila. Od té doby uteklo hodně vody a v Adélčině životě se toho hodně změnilo. Stala se mámou, přestěhovala se a stala se uměleckou cukrářkou.
- Adéla sází na menu plné cizích názvů: ceviche s lososem, bramborovo-hráškový krém s chipsem, sous vide kachní prsa s omáčkou z portského vína a opečenými grenaillemi a fazolkami a fialkový dort. A právě z něho mají zkušení cukráři obavy. Když se to s fialkou přežene, hned takový dort chutná jako mýdlový. Jak si s fialkovým bičem, který si sama na sebe upletla, Adélka poradí? Povede se jí, anebo se právě dezert stane společně s faktem, že Adéla příliš mluví, další kaňkou na jinak příjemně stráveném večeru?9.
Pátek – Adéla
VIDEO: Páteční Prostřeno!: Fialkový krém
Videodélka: 00:49.20Video se připravuje ...Páteční Prostřeno!: Fialkový krém
- Jak to celé dopadne, kdo vyhraje a co se stane s penězi? To sledujte celý příští týden vždy od 17,50 na FTV Prima. Čekají vás nejen skvělé recepty, ale a také perfektní partu lidí, která žije svou prací a neváhá se podělit o své zamilované recepty.10.
Jak to dopadne?
- Užijte si tento soutěžní týden a v naší galerii se můžete podívat i na obrázky, které se Cukrařinka Andrea pokusí vydražit...11.
Galerie