Pár turistů na kolech, sem tam nějaké to protijedoucí auto, jinak jen zelené lesy a šumění řeky Otavy. Sotva vybereme dvě ostré začátky a přiblížíme se na dohled Srní, dost se toho ale mění. Krom burácení motorek u malé benzinky nám šlápne na brzdu i kolona aut. Dál se dostaneme až za pár minut. Hned u cedule Srní to má pod palcem člověk v neonové vestě, který organizuje dopravu jak na parkovišti před fotbalovým derby. Dovnitř obce pouští auta jen ve chvíli, kdy dostane pokyn z režie. To poslední, co by teď štáb Policie Modrava potřeboval, je mít nás v záběru. Režisér Jaroslav Soukup s hloučkem herců a lidí ze štábu natáčí přímo u konzumu na návsi.

A má tu i početné obecenstvo. Na režiséra se přišly podívat i děti z místní školy. „Nemohli byste se pana režiséra zeptat, jestli bychom mu tam nemohly projít. Děti by chtěly být v seriálu,“ ptá se nás paní učitelka, ale bohužel má smůlu. „Zrovna dneska to nejde, ale jinak bych s tím neměl problém, rád obsazuju místní. Omluvte se jim za mě,“ odpovídá nám režisér, který na Šumavě čtvrtou řadu natáčí teprve druhý den. A je viditelně nervózní, aby se to stihlo.

Naštěstí je tu všechno kousek a i přesun k natáčení další scény u hotelu Srní zabere jen deset minut. A před obědovou pauzou se stihnou otevřít i bublinky. „Tak pozor,“ zakřičí Soukup na herce a bouchne sekt. „Vítejte všichni znovu v Srní. Doufám, že se nám všechno povede a Policie Modrava 4 bude mít spoustu diváků,“ řekne krátce a rozlévá hercům do sklenic. Po pár doušcích ale rychle nasedá do auta a spěchá na oběd. Přece jen pauzu mají jen 30 minut a musí se toho ještě spousta dodělat...

V pracovní zástěře svítivě oranžové barvy splynula mezi prodavačkami šumavského konzumu. Přestože Taťjana Medvecká (67) přijela do Srní natáčet po dvou letech, zdravila se s ženami za pokladnou hlasitým ahoj. „Už jsme tady počtvrté, tak to víte, že je znám. Zrovna tahle mladá slečna už mě minule zaučovala,“ ukazuje na sympatickou blondýnku. „Když jsme to dělali loni, bylo to docela náročný, musela jsem myslet na všechno. Aby necinkala kasa, aby přístroj, co krájí salám, nevrčel a do toho říkat text,“ popisuje herečka mezi natáčením, co ji v roli prodavačky Nováčkové vyvedlo z míry. A režisér Soukup jí při natáčení vytkl každý nepřesný detail. „Na mě je pan režisér hodný, ale texty se dodržují! I o písmenko se musím hádat, že nechci říkat tedy, ale teda,“ směje se členka Národního divadla. „Mám pocit, že se vracím domů. Nádhera,“ pochvaluje si.

Tři hodiny na cestě strávila i herečka Jana Boušková, kterou zdržela hodinová kolona na dálnici D5. Neměla proto moc čas se ani rozkoukat a hned musela do maskérny. „Dala jsem si dvě rychlý kafe, abych se probrala,“ přiznala předtím, než šla před kameru. Byť není její role pošťačky Válkové v seriálu hlavní, manželka Václava Vydry (65) si nestěžuje. „To není malá role. Není malých rolí, jsou jen velcí voli. To je Vodňanský Skoumal. Pro mě to není malá role, mám odsud tolik zážitků,“ vysvětlila spěchajíc na plac.

Jak se na natáčení dívají místní lidé, se jdeme zeptat přímo do infocentra na návsi. Stanislava Hynková se s námi nejdřív bavit moc nechtěla, ale pak se rozpovídala. „Na Policii Modravu dostávám spoustu otázek. Lidé se mě ptají hlavně na místa, kde se natáčelo, jako Srní, Modrava nebo kolem plavebního kanálu. Většinou chtějí, abych jim ukázala, kde jsou různé chalupy. A pak jsou třeba i zklamaní, protože třeba na Horních Hrádkách se chalupa pošťačky zbořila,“ prozrazuje s tím, že na Modravu i díky tomu jezdí spoustu turistů. „To víte, Šumava je teď lukrativní místo. Bejval tady větší klid,“ krčí rameny. I ona se s herci za ta léta, co sem jezdí natáčet, už zdraví. „Jsou velmi slušní, prostě obyčejní lidé jako my. Vždycky mě pozdraví,“ uzavírá Hynková.

VIDEO: Hvězda Policie Modrava Paluzga: Vypadá to, že další řada bude!

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Policie Modrava Paluzga: Vypadá to, že další řada bude! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
39 fotografií