Australan Alan Marshall (†81) vydal první díl své životopisné trilogie Už zase skáču přes kaluže roku 1955. Jeho Československou filmovou podobou byl nadšen stejně jako statisíce tuzemských diváků. V premiéře snímek zhlédli poprvé před 50 lety, 7. května 1971. Kdo je dojímal i rozesmál, byl 12letý Vladimír Dlouhý (†52) v hlavní roli Adama z chudé venkovské rodiny. Po tatínkovi rajťákovi podědil lásku ke koním a těšil se, až je bude krotit jako on. Plány mu ale překazila vážná nemoc – obrna, kvůli níž chlapec ochrnul. Ani tak se nevzdal a díky snaze lékařů i silné vůli nakonec na koni vyjel. A kromě toho stihl i všechny klukovské lumpárny. „Co by asi dělal, kdyby byl úplně zdráv,“ komentoval jeho zatvrzelost místní farář (Karel Vlček, †51).

Nezdolný Adam byl první filmovou příležitostí tehdy dvanáctiletého Vladimíra Dlouhého.
Autor: Bontonfilm

Osudový film

Scénář podle Marshallova životního příběhu napsal jeden z nejvýznamnějších českých autorů Jan Procházka (†42), ve stejném roce stihl i Svatby pana Voka nebo Ucho. I tady byste ale jeho jméno v titulcích hledali marně, byl zakázaný. Snímek režírovaný Karlem Kachyňou (†79) uspěl všude tam, kde ho promítali, a získal řadu cen. Dokonce i na festivalech v Srbsku či Íránském Teheránu.

Dvojroli laskavé zdravotní sestry a ženy v autě ztvárnila nestárnoucí Jana Švandová (73).
Autor: Bontonfilm

Řada z nich zamířila rovnou k Vladimíru Dlouhému. Hrál s neuvěřitelnou lehkostí, stejně jako zvládl jízdu na koni. „Vypadal, jako by k sedlu přirostl. Byl opravdu dobrý,“ dodnes vzpomínají obyvatelé Nového Dvora na Písecku, kde se také natáčelo. Pro Dlouhého to byl úspěšný start hereckého života, v němž sváděl možná těžší boj, než jeho Adam. Mimochodem – ve filmu si už stihl zahrát i Dlouhého mladší bratr Michal (dnes 52). Byl novorozeným Adamem na začátku snímku.

Podívejte se na celý film zdarma, legálně a online.

Tatínka koňáka, který se nevzdává stejně jako jeho syn, hrál Karel Hlušička (†92).
Autor: Bontonfilm

Talent vykoupený démony

Vladimír Dlouhý nebyl jen dětskou hvězdou 70. let. Šlo o nadaného herce, který dokázal být stejně romantickým Petrem v Arabele (1981), jako hrozivým Notným v Kajínkovi (2010), svém posledním filmu. Za roli podruhé obdržel Českého lva, již in memoriam. „Kdyby se narodil ve Francii nebo v Americe, byla by z něj světová hvězda,“ řekla o něm třeba Zlata Adamovská (62). Jenže, jak se říká, výjimečný talent bývá něčím vykoupen.

Dlouhého démonem, v němž utápěl své běsy, byl alkohol. Jak vzpomínala představitelka Arabely Jana Nagyová (62), Dlouhý mu holdoval už během vzniku seriálu, tedy v necelých 20 letech. „Pil jsem extraligu,“ přiznal sám herec. Tělo oslabené zdravotními problémy i alkoholem nakonec zmohla rakovina slinivky. Opona za životem herce se naposledy zatáhla 20. června 2010.