Za svého pana Švece měl David Novotný, stejně jako Vojtěch Kotek za pana Zahrádku zaděláno na krále zvířat, a to podobně jako herci v hlavních rolích handrkujících se sousedů na schůzi společenství vlastníků činžovního domu, jimiž jsou Tereza Ramba, Dagmar Havlová a Jiří Lábus. České lvy komedie Vlastníci přinesla Jiřímu Havelkovi za scénář a paní Zahrádkové alias Ramba. 

O křišťálovou sošku za nejlepší výkon ve vedlejší úloze bojovali kromě Novotného a Kotka Ladislav Mrkvička (senior Tonda v road movie Staříci), Jan Cina (role v dramatu Národní třída) a Lukas Duy Anh Tran (asijský hoch Song v tragikomedii Na střeše). Zvítězil Ladislav Mrkvička.

Pro Novotného, držitele Ceny Alfréda Radoka za výkon v inscenaci Muž bez minulosti, by křišťálová soška za Vlastníky bývala znamenala jeho první. Mezi prsty mu dříve proklouzly již tři: za postavy syna v poetickém příběhu O rodičích a dětech, Dmitrije v psychologickém snímku Karamazovi a za Ráďu v romantickém dramatu Křídla Vánoc.

Novotný proslul rolí Jardy Kužela v seriálu Okresní přebor a ve filmu Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Na svém kontě má desítky postav jak před televizní, tak filmovou kamerou. Diváky bavil v komediích Hodinový manžel, Manžel na hodinu či Díra do Hanušovic. Zahrál si mj. v dramatech Pravidla lži, Krycí jméno Holec, v trilogii Jana Hřebejka Zahradnictví a thrilleru Hastrma nebo v seriálech České století, Clona, Kosmo, Čtvrtá hvězda či Zkáza Dejvického divadla.