Přestože hlášení v úvodu akčního dramatu Sviňa upozorňuje, že podobnost s reálnými postavami, místy a situacemi je jen náhodná, souvislost s vraždou Kuciaka je zřejmá.

Snímek je ukázkou toho, jak funguje mechanismus, kdy „sviním“ jde především o koryta. Jeho děj se odehrává v malé zemi, v níž vládnou vysoce postavení zločinci, propojení s politikou, mafií, policií, soudy a velkými kšefty.

Na zkorumpovanou policii se bezvýsledně obrátí závislá teenagerka, chce vypovídat o vynuceném sexu a drogách. Když neuspěje, rozhodne se oslovit novináře, jenž se stejně jako Kuciak pustí do rozplétání hrozivého propojení mafiánů s vysoce postavenými politiky, kteří se neštítí snad ničeho.

Podaří filmovému reportérovi dobrat se pravdy a neskončit přitom jako Kuciak?

Ve filmu hrají Jozef Vajda (64), Marko Igonda (46), jenž je znám zejména coby Taras ze seriálu Život a doba soudce A.K., Dano Heriban (39), Gabriela Marcinková (31), která ztvárnila jednu z ústředních postav v seriálu Milenky, či Diana Mórová (49), jež opakovaně zasedla do poroty v soutěži Česko Slovensko má talent.

Slovenský snímek Sviňa, který podle stejnojmenného románu Arpáda Soltésze natočilo režisérské a scenáristické duo Mariana Čengel Solčanská (41) a Rudolf Biermann (61), mohou diváci v českých kinech zhlédnout od 20. února 2020.