Je to jen další postava s pokřiveným charakterem, ve kterých se Robert Jašków tak vyžívá, nebo tentokrát naopak hraje člověka, který se stal obětí činů druhých?

Jak se vám postava Arnošta Janoucha, muže propadajícího se do pekla šílenství, hrála?

Ten chlapík mě bavil. Lidí jako on je kolem nás spousta. Většinou se ale chovají mile a pečlivě si střeží své třinácté komnaty. V tom spočívá ta děsivá nemožnost je rozpoznat.

Ani Specialisté si nebudou zpočátku jisti, jestli jde jen o neškodného neurotika, nebo agresivního a nelítostného vraha…

Ten muž má v sobě velký bol, protože ho hodně lidí zradilo. To, co se kolem něho dělo, bylo dost šílené. Dokážu si představit, že se pod vlivem takto vyhrocených okolností člověk nervově zhroutí a sáhne i k radikálnímu řešení. Velmi dobře tento moment zobrazuje dnes již kultovní film s Michaelem Douglasem Volný pád. Je to chvíle krystalické bezmoci.

Věděl jste hned, jak tuto postavu uchopíte, nebo jste čekal na pokyny paní režisérky?

Paní režisérce jsem nabídl svoji vizi a ona ji téměř bez výhrad přijala, jen mě pro jistotu korigovala. Nápad, že bude mít Arnošt Janouch nervové tiky, byl můj, stejně tak hraní si s hodinkami.

Epizoda obsahuje scény, kdy někoho ohrožujete nožem. Kdo vás učil, jak s ním manipulovat?

To už jsem uměl. Přece jen už hraju nějaký pátek. Jednalo se ale o opravdový nůž, byť byl tupý. Musel jsem tedy dávat pozor, abych někoho nepobodal, špička tupá nebyla.

A po emocionální stránce? Nenosil jste si „práci“ domů?

Naštěstí jsem se už naučil zahrát i ty nejnáročnější role bez psychického zatížení. Ono to ani jinak nejde, to bych se zbláznil i já!

Většinou jsou vám přidělovány role lumpů, mafiánů, kriminálníků či arogantních lékařů… Čím si to vysvětlujete?

Ono to tak ale není! Myslím, že kladných postav, které jsem hrál, je stejně jako těch záporných. To jen v paměti diváků většinou zůstanou postavy hajzlíků, protože přinášejí intenzivnější prožitek. Záporáci se ale obecně hrajou líp. Člověk se u nich většinou vyřádí. Já se ale tyhle postavy snažím vždycky polidštit. Vždyť nic v životě není černobílé…

Specialisté v pondělí na TV Nova od 20:20 hod.

Fotogalerie
44 fotografií