Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajemství Vesny i zhulený Macháček! Co jste nevěděli o filmu Samotáři?

/
  • Hořká komedie Samotáři
    2. července 2019 ● 19:55

    Diváci České televize si po dlouhé době můžou opět vychutnat hořkou komedii Samotáři z roku 2000. Oceňovaný snímek s vynikajícím soundtrackem, našlapaný vtipnými hláškami není nejspíš třeba představovat. Přinesl do české popkultury větu, že se „tady málo hulí“, frázi „máme tady výborné koláčky“ a naučil televizní diváky, co je to body shot s tequilou. Proslavil celou řadu dnes profláknutých hereckých tváří, jako jsou například Ivan Trojan (55), Saša Rašilov nejml. (46) či Jitka Schneiderová (46). Co jste o tomto snímku ale nevěděli?

  • 1.

    Marihuana

    Nejspíše nejznámější perličkou z natáčení je fakt, že herec Jiří Macháček (52), představitel věčně zhuleného Jakuba, ve filmu skutečně užíval drogy. Nenajde se tak jediná scéna, v níž by herec skutečně nebyl „pod vlivem“. Z ubalené marihuany potáhne v přímých záběrech celkem sedmatřicetkrát. Říká se, že měl navíc ve smlouvě podmínku, že musí během natáčení zhubnout, aby více připomínal člověka pravidelně kouřícího trávu.

    Jiří Macháček ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 2.

    Český lev

    „Před natáčením jsem se rozhodoval, jestli se naučím Jakubův neustálý stav zhulení hrát, nebo se do něj dostanu také pomocí drogy. Nakonec jsem odjel na tři týdny z Prahy se scénářem a množstvím trávy a rozhodl se pro druhou možnost, aby byl výsledek co nejautentičtější,“ prohlásil Jiří Macháček pro Českou televizi. Za svůj výkon a patřičné herecké nasazení byl oceněn v roce 2000 cenou Český lev za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

    Jiří Macháček ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 3.

    David Ondříček a casting

    Casting Samotářů byl poměrně dlouhý a náročný, jelikož režisér David Ondříček (50) hledal herce, kteří by maximálně odpovídali jeho představám. Ještě předtím, než casting jako takový začal, on už své hrdiny hledal v různých divadlech, filmech i nejrůznějších televizních pořadech. Casting poté trval téměř čtyři měsíce, než se mu podařilo najít pro každou roli nejvhodnějšího představitele.

    Ivan Trojan ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 4.

    Jitka Schneiderová a Hanka

    Největší problém měl režisér Ondříček s představitelkou Hanky, jejíž part mezi ostatními příběhy notně vyčnívá. Roli nakonec jako poslední z obsazených dostala Jitka Schneiderová, a jak se před lety vyjádřila sama Schneiderová, problém to byl i pro ni. „Vůbec neznám takový způsob života, kterým žijí filmoví samotáři, je mi cizí. O to zajímavější bylo se s nimi potkat,“ řekla rusovlasá herečka, jejíž Hanka projde během 103 minut asi nejzajímavějším vývojem. „V roli Hanky jsem se občas musela krotit, jsem normálně mnohem temperamentnější.“

    Jiří Macháček a Jitka Schneiderová ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 5.

    Labina Mitevská a Vesna

    Roli Vesny nabídl makedonské herečce Labině Mitevské (43) scenárista Petr Zelenka (51). Poznali se na filmovém festivalu v Chotěbuzi, kde byla Mitevska v porotě a Zelenka v soutěži s povídkovou komedií Knoflíkáři. „Na Labině Mitevské mě zaujaly její takové zvláštní trhané pohyby i to, jak je celkově křehká a milá,“ vysvětloval později Zelenka. Pohlednou herečku, která prý dokáže mluvit makedonsky, anglicky, německy a česky, scénář zaujal, a tak na roli nešťastné Vesny záhy kývla. „Tento film se zabývá mnoha vážnými věcmi, které se nás dotýkají. Je univerzální – o mladých lidech a o tom, co se s nimi děje,“ prohlásila o příběhu Mitevska.

    Labina Mitevska ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 6.

    Vesna a její otec

    Z filmu bohužel zcela vypadla dějová linie Vesny, která tak zůstala vedlejší postavou. V původním scénáři se Vesna do Prahy vydala hledat svého otce, což se sice několikrát ve filmu zmiňuje, tento motiv ale není nijak ukončen. Původně totiž měla Vesna svého otce najít – a byl by jím otec Hanky v podání Františka Němce (75). To je ten, který si vedle své dominantní manželky tu a tam povzdechne, že „není až tak šťastný“, aby ho jeho paní, brilantně zahraná Hanou Maciuchovou (73), opravila slovy „ale ano, jsi“. Vesna a Hanka jsou tedy nevlastní sestry, ale ani ony, ani divák se to po celou dobu nedozví.

    Hana Maciuchová a František Němec ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 7.

    David Ondříček a první scéna

    První scéna filmu, která se začala natáčet, se pak stala jednou ze scén ve filmu posledních. Jistě si vzpomenete na legendární moment, kdy Jakub, který kvůli drogám nedokáže poznat ani českou hymnu (ale to jenom proto, že ji už tak dlouho neslyšel takhle instrumentálně), podle fotek zjišťuje, že je zadaný. Na snímcích je totiž zachyceno loučení s neznámou kráskou na vlakovém nádraží. A právě těmito fotkami začalo na hlavním nádraží v Praze natáčení celého filmu. Dívkou na momentkách se stala tehdejší přítelkyně režiséra Davida Ondříčka, který je v současnosti partnerem herečky Marthy Issové (38).

    Jiří Macháček a Labina Mitevska ve filmu Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 8.

    Samotáři a Děti samotářů

    Původně jsme se mohli dočkat jakéhosi pokračování Samotářů. Pracovní název filmu Cena za štěstí byl totiž „Děti samotářů“. Měl prý velmi volně navazovat na kultovní snímek Samotáři, podle produkce ale není jeho pokračováním.

    Tvůrci Samotářů ostatně podávali svůj příběh o osamělosti, partnerských omylech a neschopnosti ve vztahu odpouštět s přiznanou, místy až absurdní nadsázkou, a jako hořkou komedii, zatímco film Olgy Dabrowské (50) je divácky ne až tak úspěšné melodrama. Nikterak se ani nesnaží na film z roku 2000 odkazovat, a to ani obsazením, ani třeba jmény postav. A nejspíš je tomu tak dobře, jelikož Cena za štěstí má na Česko-Slovenské filmové databázi pouze 42 % v hodnocení, kdežto Samotáři krásných 84 %.

    Plakát k hořké komedii Samotáři
    Autor: Česká televize

  • 9.

    Nejlepší hlášky

    .

    Jakub: Počkej, počkej, nech to. To je skvělá muzika. Ty jo, co to je za muziku?
    dealer: To je státní hymna, ty vole.
    Jakub: Jo, jasně, státní hymna, dyť já jenom, že ji nehráli takhle dlouho instrumentálně, tak sem na ni zapomněl…

    .

    Maminka Hanky: To je tím životem, jakej ty vedeš, to je těma lidma, s kterejma se stýkáš!

    .

    Vesna: Myslím, že lidi jsou tady k sobě zlí. Protože čeština je zlá. To je blbej jazyk. Tvrdej a složitej. Pořád nějaké možná a kdyby.
    Jakub: A aby a by.
    Vesna: Nikdo neumí říct, co chtěl.
    Jakub: Co by chtěl. Co by chtěl.

    .

    Vesna: Všichni tady strašně lžou.
    Jakub: Já spíš myslím, že lidi tady málo hulej.

    .

    Vesna: Ale určitě je tadle země pěkně zkurvená.
    Jakub: Tak to každopádně. Ostatně… jako jakákoliv jiná země.

    .

    Jakub: Hele, Hanko, já ti musim něco říct. Já sem myslel, že teď spolu budem chodit, ale kluci z kapely mi řekli, že už jako… že už jako jednu holku mám.

    .

    dealer: Tak já ti něco řeknu, kamaráde. Ty už seš úplně vyřízenej, ty už seš úplně hotovej. Je ti třicet…
    Jakub: Počkej, dvacet devět mi je.
    dealer: Tak dvacet devět, to je jedno. A seš úplně na dně. Nedostudoval jsi, děláš někde stěhováka, hraješ v nějaký pitomý kapele. Zasíráš si mozek tím hnusným hulením, co ti prodávám, a už ani nevíš, jak se jmenuješ.
    Jakub: Počkej, máš pravdu, třicet mi je.

    .

    Jakub: Ty jo, ty báraky? Koukám na ty baráky, ty jo. Jsou super baráky, ne? Ty jo? Co je to za město, ty jo? To je Dubrovník?
    Hanka: To je Praha, ty pako.
    Jakub: No Praha? Dyť vim, dyť tě jen tak zkoušim, ne? Jsem se tady narodil, tady žiju. Ale stejně mi to dneska příjde takový nový. Fakt pěkný. Cizinci třeba koukaj na ty baráky a jsou z nich úplně vyplesklý. (směrem k taxikáři) Můžete mě klidně natáhnout jako ňákýho cizince.
    Hanka: Nech toho! To vypadá, jako kdybys mu říkal, že krade.
    Jakub: Vy fakt kradete, jo?
    Hanka: Nech toho!
    Jakub: Co? Dyť? Proč? Dyť ať krade, dyť to je super!

    Fotogalerie
    31 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy