Do českých kin vstoupil Táta v sukni až 3. března 1994, světovou premiéru si přitom odbyl už 24. listopadu 1993. Moc se neví, že Robin Williams (†63), který v něm předvedl velkolepý výkon, je pod filmem podepsán i jako hlavní producent.

Třicátníci

V této profesi šlo o jeho první počin a k ruce měl svou tehdejší (druhou) manželku Marsh Garces (62). Tu si vzal v roce 1989, narodily se jim dvě děti, a než se o 21 let později rozvedli, »spáchali« spolu v rámci své vlastní producentské společnosti Blue Wolf ještě další tři filmy.

Williams, který se v Tátovi v sukni coby zoufalý otec Daniel Hillard převlékl za paní na hlídání, aby měl alespoň nějaký kontakt se svými dětmi, na aktuálním dostaveníčku herců z Mrs. Doubtfire pochopitelně chyběl – sužován depresemi spáchal v srpnu 2014 sebevraždu. Čtyři aktéři včetně tehdejších dětí, z nichž jsou dnes třicátníci, se však v Los Angeles sešli a zavzpomínali na natáčení.

Pokračování už nestihli

V březnu 2014 se tvůrci rozhodli pro pokračování. Williams se měl vrátit jako skotská chůva Euphegenia Doubtfire, režie byla opět svěřena Chrisi Columbovi (60). Již začínající práce na Tátovi v sukni 2 však přervala Williamsova sebevražda.

Oscar i Zlatý glóbus

Táta v sukni byl oceněn Oscarem za nejlepší masky a získal Zlatý glóbus v kategorii nejlepší komedie či muzikál. Robinu Williamsovi vynesl výkon v hlavní roli rovněž Zlatý glóbus.

Fotogalerie
14 fotografií