„Někteří lidé nevěří, že jamajskej bob zvítězí,“ zpívají čtyři jamajští hoši ve filmu Kokosy na sněhu. Film se stal naprostým hitem a přesto, že je tomu už pětadvacet let od jeho premiéry, na obrazovkách televizí se objevuje dodnes. Snímek, který je natočen podle skutečného příběhu, režíroval John Turteltaub a hlavních rolí se ujali herci Leon, Doug E. Doug, Rawle D. Lewis, Malik Yoba a John Candy.

Tvůrci měli na natočení tenký rozpočet v hodnotě 14 milionů dolarů (dnes 307 milionů), což se jim několikrát vrátilo. Film totiž vynesl nakonec 155 milionů dolarů ( dnes 3 miliardy). Inspirací pro film byl příběh skupinu Jamajčanů, kteří závodili s bobem na olympijských hrách v Calgary v roce 1988. „Je to nadčasový příběh závodníků, kteří měli pramalou šanci vyhrát. A ti černí koně ze země, kde není žádný sníh, se chystali závodit na Zimních olympijských hrách,“ řekl režisér, proč ho příběh závodníků tak zaujal.

Skuteční bobisté poprvé sjeli ledovou dráhu v roce 1987 a o čtyři měsíce později už závodili na olympijských hrách. V Calgary tehdy vypuklo jamajské šílenství. Nebyl snad nikdo, kdo by jamajskému bobu nefandil. Konec jejich jízdy už díky populárnímu filmu známe. Bobisté do cíle nedojeli. Jejich příběh však díky úspěšnému filmu, se bude vyprávět ještě léta.

Fotogalerie
8 fotografií