Ve středu proběhla premiéra pohádky, která vznikla v česko-slovenské koprodukci, a tvůrci nezapomněli ani uctít památku svého zesnulého kolegy. Nejenže vystavili v kině jeho fotografii a vedle zapálili dvě svíčky, ale věnovali Geišbergovi i milá slova. „Pro mě to bylo krásné setkání, bylo to poprvé, co jsem se s ním setkal," přiznal český producent Ondřej Beránek.

„Jel jsem s ním jednou na plac a cestou jsme si povídali o všem možném. O životě, o politice. Oceňoval jsem moudrost a pokoj, co z něj šly. A humor," zavzpomínal na společné chvíle producent snímku, v němž zazářili například Jan Cina (30) či Ondřej Vetchý (56). „Potom večer jsme natáčeli naše scény, přišel za námi a dal si s námi cigaretku a zase jsme si povídali a byla zábava,“ dodal.

Ještě emotivnější byl proslov slovenského koproducenta. „Byl jsem rád, že mohl účinkovat v tomto filmu, mohl přes postavu, kterou ztvárnil, odevzdávat svou moudrost a lidskost,“ promluvil Patrik Pašš a vyprávěl, jak si s ním během natáčení chtěl Marián probrat vážné záležitosti. „Tak jsme si řekli, že dobře, potkáme se na premiéře, dáme si kávu a věci prodiskutujeme,“ prozradil jejich společné plány a smutně se podíval na jeho fotku. 

„Bohužel, toto už splnit neumím. Ale minimálně můžu splnit to, jak jsme se domluvili, že se na premiéře potkáme. A jsem rád, že se potkáváme aspoň takto a že si budeme moci užít radost z tohoto filmu i prostřednictvím vašich reakcí,“ dodal, zatímco diváci stěží zadržovali slzy. Následovala pietní minuta ticha na památku umělce, který si v Čertím brku zahrál hostinského Špilku, tatínka Markétky v podání půvabné Judit Bárdos (30).

Tato role se stala jeho posledním filmovým počinem a ani uvedení snímku do kin se už bohužel herec známý i z filmů Revival, Jak se krotí krokodýli, či Sedmero krkavců nedožil, jelikož v sobotu 10. listopadu prohrál svůj boj s rakovinou plic.

VIDEO: Jak se dělá čert? Podívejte se, jak se tvořili pro pohádku Čertí brko!

Video
Video se připravuje ...

Jak se dělá čert? Podívejte se, jak se tvořili pro pohádku Čertí brko! Punk film

 

 

 

 

Fotogalerie
30 fotografií