Ve filmu se objeví i další známé postavy ze seriálu Doktor Martin, například Lída Klasnová v podání Jitky Čvančarové nebo Elingerova tetička, kterou ztvárnila Jana Štěpánková. Nově je doplní Jiří Bartoška, Marek Taclík, Elizaveta Maximová nebo Marek Geišberg. Štáb bude celovečerní film Doktor Martin: Zločin v Beskydech ve Velkých Karlovicích natáčet celý červen. Premiéru bude mít letos na podzim.

Když končila druhá řada seriálu, tušil jsem, že si možná Doktor Martin vyslouží celovečerní film, který by celé jeho téma ukončil. Půjde o tajuplný a překvapivě nelékařský příběh. Co zůstává, je ale velmi specifická povaha Martina Elingera – je stejně nekontaktní, nicméně díky společnému svazku s Lídou Klasnovou a jejich dítěti dokáže být vůči ní i submisivní, což je samo o sobě velký pokrok. Ale dokáže být takový i vůči Tomáši Topinkovi, což by asi zatím nikdo nepředpokládal,“ prozrazuje Miroslav Donutil.

V lese nedaleko městečka Protějov jsou nalezeny kosterní ostatky. Na místo nálezu je přivolán místní strážmistr Tomáš Topinka, který se pouští do vyšetřování. Vražda se v poklidném městečku stala naposledy před mnoha desítkami let. Nalezené kosti navíc sice vypadají jako lidské, ale jsou daleko menší. Díky tomu se vynoří stará místní legenda o trpaslíkovi, zlatém pokladu i tajemných hodinkách s plánkem. Na pomoc přijíždí mladá policistka Klára Volná z Ostravy. „Je to sebevědomá atraktivní mladá žena, která docela hodně zamíchá kartami. Společně s Tomášem začíná řešit zapeklitý případ, u kterého musí být i Topinkův slovenský kolega, strážmistr Lubomír Ostrý,“ popisuje jednu z nových postav herečka Elizaveta Maximová.

 Oba bojují nejen o to, kdo bude ve vyšetřování úspěšnější, ale také o Klářinu přízeň. „Film se odehrává v pohraničí, tak do případu vstupuje i slovenská policie a vše se začne zamotávat. Líbí se mi dobře vypracovaný konflikt mezi ambiciózním českým strážmistrem a militantním blbcem ze Slovenska. Oba chtějí být akční, vyřešit to a každý chce mít svou trošku slávy,“ dodává Marek Geišberg, představitel Lubomíra Ostrého.

„Jsem rád, že se Miroslav Donutil znovu vrací ke své populární postavě Martina Elingera, tentokrát ve filmu. Diváci se mohou těšit na vše, co mají rádi, v původním česko-slovenském příběhu se ale oblíbený morous vydává na velké detektivní dobrodružství,“ říká producent Vratislav Šlajer a kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková ho doplňuje: „Po dobu práce na dvou sezónách seriálu se vytvořil tým, jehož potenciál by bylo škoda nevyužít, a tak jsme si řekli, že příběhy Doktora Martina uzavřeme filmem.“ Na rozdíl od seriálu jde o původní scénář, který z britské předlohy Doc Martin používá jen postavy.

„Příběh jsme tentokrát vymýšleli sami, takříkajíc od stolu, na motivy seriálu Doktor Martin,“ říká scenárista Tomáš Končinský a dodává: „Soustředili jsme se na historické a lokální reálie Československa, kdy doktor se strážmistrem odhalují dávné tajemství. Je to pro mě takový beskydský Indiana Jones.“ Režisér Petr Zahrádka, který s Doktorem Martinem strávil více než dva roky, uzavírá: „Do samotného natáčení jsme opět zapojili místní. Je to takové naše best of – všichni, kteří se osvědčili, byli povoláni zpět. Zkrátka vše, co jsme za tu dobu, kdy jsme v Beskydech natáčeli seriál Doktor Martin, našli, se ve snímku objeví. Budeme také dohrávat některé vztahové linky, ale Zločin v Beskydech bude fungovat i jako samostatný film, který diváci pochopí i bez předchozího sledování seriálu.“

Fotogalerie
38 fotografií