Bezděčné gesto ženy z lidu určitě nebylo úmyslné. „Vzniklo to jaksi nedbalostí, ruku měla mít asi na vojákově samopalu a vypadalo to jinak,“ říká na vysvětlenou Gebauer.

Herce Jana Novotného (62), který ztvárnil sochaře Otakara Švece (†62), učil sochařským pohybům, jeho pomocníka učil odborně prskat vodu na hliněný model. Hlídal taky historické skutečnosti ve filmu, který vypráví o stavbě monstrózní sochy Stalina na pražské Letenské pláni a jejím následném zničení.

„Ve scénáři například bylo, že se hlava Stalina skutálí při bourání do Vltavy. To je nesmysl, protože kamenná část sochy se rozebrala, jen betonové jádro se odstřelilo,“ vzpomíná Gebauer.

Když o soše poprvé četl v novinách, bylo mu třináct let. Po vojně přišel do Prahy opravovat Emauzy a Valdštejnský palác. „Kameničil jsem na Prašné bráně a viděl na vlastní oči, jak se ten pomník rozebírá. Byla to sice veleptákovina, ale řemeslně a inženýrsky to bylo vymakané.“

Velké sochy mu nevadí, jen je šílené, když oslavují šílence. „V Anglii je od roku 1998 Anděl severu, autor Antony Gormley. Je obrovský dvacet metrů, ale působivý,“ uzavírá Gebauer.

Dělal i srdce pro Havla

Kurt Gebauer je mimo jiné autorem zrcátka TýTý, sochy Mozarta v Brně, Utíkající dívky v Opavě, Ptáků v Opavě, Srdcí proVáclava Havlau Národního divadla, Ponorné sochy Vltava k miléniu 2000 ve Vltavě, Bojiště v Dalejském údolí či kamenné plastiky v Jelením příkopu.

Fotogalerie
7 fotografií