Erich Szymaniec, který dnes vlastní motorest Ušák a žije spořádaným životem, se o časech dávno minulých nestydí mluvit. „Měl jsem dva noční kluby. Ten U Holubů byl druhý nejlepší klub v Praze. Byl to v té době byznys, ale byly tam problémy,“ svěřil se před kamerou Erich. Podnik U Holubů přitom v devadesátých letech patřil mezi nejvýznamnější v Praze a zavítaly sem i mnohé celebrity, například Bolek Polívka (67). Zlaté časy ale skončily v květnu 1995, kdy do restaurace vtrhla policejní razie.

Tehdejšímu zásahu předcházela anonymní informace týkající se schůzky dvou ruskojazyčných gangů – solncevského a solomonského, které si tu chtěly rozdělit sféry vlivu. Rovněž se zde prý měla chystat vražda Sevy Mogileviče, bosse jednoho z gangů, který podvodem s lehkými topnými oleji okradl stát o miliardy korun na daních. Kvůli obavám z mafiánské války policie pozatýkala na 200 lidí, z nich řada dostala i 10letý zákaz pobytu v České republice.

Mezi zatčenými byl i sám Szymaniec, který jedny z nejhorších chvil v životě popisuje následovně: „Nedělejte rychlé pohyby, kriminální policie, v hospodě 20 policajtů, venku zásahovka. Vazba.“ Poté následoval nástup na několik let do vězení. „Když mě pustili, klekl jsem, zlomil kartáček na zuby a hodil za sebe kamínek. To je v podstatě ten rituál, políbit zem, aby se člověk nevrátil zpátky,“ prozradil v pořadu Ano, šéfe! někdejší trestanec.

Za minulostí už prý udělal tlustou čáru. „Začal můj nový život. Byl jsem bez peněz a měl jsem dvě cesty – průser, hulení nebo chlast, druhá cesta vedla přes makání. Měl jsem tři práce,“ vzpomíná Erich, který se dnes živí poctivě. Jenže všeho ze své temné minulosti se nevzdal. Dodnes vlastní revolver, kterým střílí holuby do hlavy. Navíc přímo před zraky svého syna. Podle něj je to totiž humánnější než jim zakroutit krkem.

A jak se podle něj liší jeho současná profese od té nepoctivé? „Provozování bordelu a restaurace vůbec nebudeme srovnávat. Tohleto je úplně něco jiného. Tam jsou rychlé prachy. Tady jsou vydřené peníze. Ale tady je to v pohodě, tam jde o procházku po tenkém ledě. Tak to je,“ zkonstatoval Szymaniec, majitel motorestu Ušák.

Právě tam si pozval obávaného šéfkuchaře. „V tomhle motorestu jsme se skutečně nenudili. Pro mě byl Erich prototyp chlapa staré školy, které mám rád. Chlap, který se na nic nevymlouvá, je akční a má přes veškerou kontroverzi, kterou může pro někoho představovat, obrovský srdce. Stará se o dítě, manželku, příbuzné i kamaráda,“ popsal Pohlreich svůj zážitek ze severočeské mise u Ušáka.

„Navzdory hysterické politické korektnosti je třeba si připustit, že tu žijí i takovýhle lidi, kterých není zrovna málo, s úplně stejným právem na vlastní názory, ať se nám to líbí, nebo ne. Udělal na své hospodě neskutečný kus obdivuhodné práce v minimálním čase, a to je to, co se počítá,“ dodal.

Jak celá jeho spolupráce s Szymaniecem probíhala a zda mu Pohlreich nakonec udělil svou schvalovací samolepku s hvězdičkou, se dozvíte dnes večer na Primě.

Fotogalerie
36 fotografií