Dílo, které natočil tvůrce Godzilly Gareth Edwards, je prvním snímkem ze série Anthology ze světa Star Wars. Jde o takzvaný spin-off, tedy příběh odvozený od hlavní linie projektu, který rozvíjí jeden její motiv. Děj snímku se odehrává krátce před událostmi Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje z roku 1977.

Scénář napsali Gary Whitta a Chris Weitz podle nápadu vedoucího vizuálních efektů Johna Knolla. "Jde o období po Epizodě III a po likvidaci Jediů, během kterého se všichni zbývající Jediové ukrývají. Děj se odehrává ještě před tím, než se znovu objeví Obi-Wan a než se vrátí Yoda. Je jen na obyčejných lidech, aby demonstrovali své hrdinství," uvedl Knoll.

Hlavní role filmu vytvořili Felicity Jonesová a Diego Luna patřící ke skupině rebelů. Mají za úkol ukradnout plány pro novou zbraň Impéria, Hvězdu smrti.

Film již měl premiéru v Los Angeles a setkal se s pozitivními recenzemi. Britský The Guardian snímku dal pět z pěti možných hvězdiček. Objevují se hlasy, že jde o třetí nejlepší Hvězdné války po Epizodách IV a V.

V Česku proběhla slavnostní premiéra ve středu 14. prosinci a diváci ze sálu odcházeli spokojení nadšení. "Skvělý film, perfektně zapadl mezi třetí a čtvrtý díl. Bylo fajn zase vidět Darth Vadera," řekl Blesk.cz jeden ze spokojených diváků. "Moc se mi to líbilo. Abych ale nic neprozradil, řeknu jen, že tam byly super efekty, akce, nové postavy, ale i setkání se starými známými," hodnotil nadšeně ministr pro lidská Jan Chvojka, který si první promítání pokračování slavné ságy také nenechal ujít.

Star Wars: Továrna na peníze

Sedmé pokračování Star Wars s podtitulem Síla se probouzí uvedla česká kina loni v prosinci. Poprvé se na plátnech Hvězdné války objevily v roce 1977, od té doby patří k nejvýdělečnějším hollywoodským snímkům všech dob. Natáčení v pořadí sedmého dílu série stálo kolem 200 milionů dolarů (4,8 miliardy Kč) a tržby po celém světě přesáhly dvě miliardy dolarů.

Šestidílná vesmírná pohádka o souboji dobra a zla, kterou mezi lety 1977 a 2005 natočil režisér George Lucas, vydělala po celém světě okolo 45 miliard dolarů. V českých kinech se filmy umisťují v první pětici nejnavštěvovanějších snímků. Star Wars: Síla se probouzí podle Unie filmových distributorů navštívilo 606.935 diváků a tržby dosáhly bezmála 95,5 milionu korun.

Fotogalerie
61 fotografií