Představitel hlavní role Leonardo DiCaprio získal ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli a vysloužil si ovace vestoje. Oceněn byl i režisér snímku Alejandro González Iñárritu. Cena za nejlepší muzikál či komedii patří snímku Marťan. Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů, udělují je zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Letošní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Film Revenant Zmrtvýchvstání vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou. „Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře,“ řekl na pódiu Leonardo DiCaprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Matt Damon. Cenu si odnesl za roli ve snímku Marťan, který vypráví o astronautovi, který během mise na Mars na planetě uvízne. Nejlepším animovaným snímkem je V hlavě. Ocenění za nejlepší cizojazyčný film získalo maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show provázel již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil. Se svými ostrými vtipy začal hned v úvodu. Nejprve oznámil, že se pokusí být milý. Hned vzápětí se ale opřel do amerického herce Seana Penna, který udělal rozhovor s uprchlým mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem. Ten utekl z věznice loni v červenci, Penn se s ním setkal v jeho úkrytu. Pak mu poskytl na dálku rozhovoru, který v sobotu zveřejnil časopis Rolling Stone. Mexickým úřadům to prý pomohlo k opětovnému zadržení Guzmána minulý týden v pátek.

„Nejdříve budu vést tento monolog a pak se schovám, že mě ani Sean Penn nebude moci najít,“ prohlásil Gervais. „Změnil jsem se. Tedy samozřejmě ne tolik jako Bruce Jenner,“ dodal v narážce na slavného amerického desetibojaře, který loni podstoupil operativní změnu pohlaví.

První sošku večera získala v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Britka Kate Winsletová, která si zahrála v životopisném dramatu Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Za nejlepší hudbu pro film byl oceněn italský skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ocenění pro nejlepší filmový scénář si odnesl Aaron Sorkin za snímek Steve Jobs.

I do oceněného Matta Damona, tedy spíše do jeho nejlepšího přítele Bena Afflecka, který má problémy v manželství s herečkou Jennifer Garnerovou, se moderátor Ricky Gervais neopomněl opřít. Damona označil za „jedinou osobu, které Ben Affleck nebyl nevěrný“.

Nejlepší herečkou v hlavní roli ve filmovém dramatu se stala Brie Larsonová. Oceněna byla za snímek Room, který vypráví o matce, která se snaží zajistit svému synovi normální dětství i přesto, že jsou již několik let drženi v zajetí v malé místnosti. Nejlepší herečkou filmového muzikálu či komedie se stala Jennifer Lawrencová za snímek Joy.

Jednu z cen předávaly i herečky America Ferreraová a Eva Longoriová, které jsou latinskoamerického původu. V této souvislosti se moderátor večera navezl i do republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Herečky označil „nejen za krásné dámy, ale i za dvě osoby, které chce váš budoucí prezident Donald Trump deportovat“. Trump vzbudil vlnu kritiky za své návrhy masové deportace přistěhovalců.

Fotogalerie
25 fotografií