Před časem se však toto dlouholeté trápení mohlo alespoň u jednoho z nich změnit. Jedinečnou šanci dostal Noro. Lékaři mu dali naději, že když podstoupí operaci, mohl by na jedno oko vidět. Talentovaný raper však tento zákrok odmítl.

Ani jeden z bratrů Wilnrotterovců nebere slepotu jako handicap. Právě naopak, z jejich společného nedostatku si oba berou jen to pozitivní. "V dnešní době mají nevidomí spoustu vymožeností, máme telefony a počítače, které nám vypráví, hodinky, které si umíme otevřít a nahmatat čas. Je toho hodně," zamyslel se Noro nad současnou technikou, která nevidomým usnadňuje život.

Jeden z bratrů operaci odmítl

Právě Noro dostal před časem od lékařů šanci svůj zdravotní stav změnit. "Navrhli mi operaci, po níž by se mohl můj zrak na levém oku zlepšit," prozradil mladík s tím, že vidí pouze určité záblesky a stíny. "Obrysy a věci nerozeznáváme, ale vidíme, že nám něco stojí v cestě. A to chválabohu, protože mám pocit, že dodnes lidé nechápou, co to znamená, když jde někdo po ulici s bílou hůlkou."

Noro návrh specialistů o částečném navrácení zraku zvažoval, ale zákrok přinášel i rizika. Nakonec se definitivně rozhodl. "Odmítl jsem to," šokoval svým verdiktem. "Měl jsem jen 10% šanci, byl to risk. Hrozil mi kosmetický defekt, což znamená, že by se mi oko více propadlo, vůbec se to nemuselo podařit, "vysvětlil Noro a zavtipkoval: "Byl bych nejen slepý, ale i ošklivý."

673042:gallery:true:true

Chybou doktorů oslepli

Nevidomý zpěvák si chce počkat na vývoj medicíny a doufá, že jednou se mu zrak vrátí. "Když se to bude dát odstranit, půjdu do toho. A to i v případě, že bych měl tu šanci jen já a můj bratr ne. Alespoň bych mu v životě pomáhal a usnadnil bych mu jej," zamyslel se a jedním dechem dodal: "Ale jsem šťastný, že je to tak, jak to je a děkuji bohu, že nemáme jiné postižení, protože jiní to mají mnohem těžší."

Dvojčata Noro a Heňo jsou už skoro smíření se svou slepotou. V koutku duše jim ale hlodá jeden červíček. Kdyby lékaři hned na začátku zjistili jejich zrakový problém, mohli vidět. "Poté, když nám zmrazili rohovky v inkubátoru, nezjistili dokonce ani to, že se nám začal tvořit šedý zákal. Přišli na to až po letech a už se s tím nedalo nic dělat. Kdyby to zjistili včas, dalo se to odstranit laserem, běžně se to dělá," uzavřel dnes už s osudem smířený Noro.

(Cas.sk)

Fotogalerie
1 fotografie