Kdo vaří u vás doma? Nějak si vás neumím představit u sporáku…

„A co s žehličkou? Nad pračkou? S lopatou před sněhem zasypanou zahradou? To si mě představit umíte? Vidíte, a přitom mě tak můžete potkat běžně! Ale je pravda, že častěji vaří manžel. Častěji proto, neb já mu milované jídlo vždy nějak »zkazím«. On nesnáší přístup »přiměřeně «, kdežto já ráda improvizuji.“

A s vaší postavou – jíte vůbec něco?

„Sem tam určitě. Ne, vážně: Snídám vždy, protože vstávám brzy ráno a snídaně s dobrým pečivem a velkým hrnkem kafe s mlékem je už pro mne rituál. Vyznávám salátový oběd na mnoho způsobů, o víkendu ryby a v podvečer něco sladkého. Sladké miluji, můj muž říká, že bych byla schopna napsat cestopis po všech cukrárnách světa.“

Vedete k vaření také vaši dceru?

„Justina byla pyšná, když poprvé sama rozchodila elektrickou plotnu. Na čaj, pravda, ale to nebylo důležité. Byl první a dělaný s láskou. To se i na čaji pozná! Úplně jinak chutnal.“

Jste v soutěži hodně ostrá. Předepisuje to vaše role porotce, nebo je to skutečně vaše povaha?

„Jak ostrá? Jsem pouze přímá. Pojmenovávám věci takové, jaké jsou. Podle hesla: Král je nahý. Tím se řídím i v životě.“

Jaké to je, ochutnávat tolik jídel?

„Nazvala bych to zážitkovou gastronomií. Dohromady jsme ochutnali více než 400 jídel. Nejhorší bylo, že soutěžící přicházeli postupně s různými typy receptů, takže žaludek se musel popasovat s babylonem chutí. A víte, co pomáhalo? Mátový čaj!“

Překvapilo vás už v Receptu na bohatství něco? Chování soutěžících, způsob přípravy jídla…

„Ano. Překvapilo mě, že v Česku, a to včetně Moravy, soutěžící přinesli málo skutečně českých a moravských receptů. Žádné moravské koláče, valašské frgály, koprové omáčky či jiná, typicky krajová jídla. A pokud chtěli být soutěžící originální, nasadili do zbraně kari! Na Slovensku bylo daleko více místních specialit.“

Fotogalerie
9 fotografií