Děti v Británii jsou seriálem posedlé, není proto divu, že některé z úkolů, jež aktéři překonávají v samotném snímku, chtějí samy napodobovat. To ale přináší problémy. Jak uvedl deník The Sun, jestli něco teď v zemi frčí, tak je to vykrajování karamelových sušenek. Jakmile se vám vzor na sušence nepodaří umě vykrojit, vypadáváte. 

Na tom by samo o sobě nebylo mnoho nebezpečného, kdyby si děti sušenky také samy nepekly. Vzhledem k tomu, že při přípravě je zapotřebí rozehřátá pánev a vysoce horký karamel, k neštěstí zbývá jen krůček. Při tání cukru vzniká kapalina, která má až sto padesát stupňů Celsia! 

Popáleniny končí plastikou

„Varování, popáleninová centra zaznamenávají prudký nárůst popálenin kvůli trendu Hry na oliheň,“ uvedly britské úřady. „Mnoho z nich vyžaduje chirurgický zákrok,“ upozornily. 

Jak upřesnil profesor Kayvan Shokrollahi, do nemocnice putují vesměs pacienti ve věku jedenácti až patnácti let. Popáleniny bývají závažné. „Mnoho z nich vyžaduje transplantaci kůže,“ upozornil odborník. 

Trable se seriálem řeší i v USA

Jak uvedl deník New York Post, už tři základní školy v New Yorku zakázaly svým studentům nosit kostýmy na motivy seriálu Hra na oliheň. Nelíbí se jim násilné poselství hitu, který boří hranice sledovanosti na Netflixu. Omezení přišlo poté, co se děti bavily tím, že o přestávkách seriál napodobovaly. Děti v Bavorsku zase imitovaly hru spojenou s rozdáváním facek.

Seriál Hra na oliheň se stal úplně nejúspěšnějším projektem platformy Netflix vůbec. Podle šéfů streamovací sítě vydělal už 31 miliard korun a tržby stále rostou. Dílo přitom proniklo i do popkultury a nejrůznější sběratelské předměty se prodávají po celém světě. Lidé si kupují oděvy či pokrmy ze seriálu a vznikají i tematické podniky.

Fotogalerie
96 fotografií