„Bavorské ministerstvo školství a kultury se znepokojením sleduje popularitu, kterou má seriál mezi dětmi a mládeží, a kategoricky odmítá hodnoty, které jsou v něm předávány,“ uvedl mluvčí ministerstva. V úspěšném seriálu proti sobě soutěží dospělí v dětských hrách a poražení umírají.

Jak uvedl deník Bild, hraním her na stejný motiv se baví děti na základních a středních školách v Augsburgu. Ty, co prohrají, jsou poté fackovány. Z důvodu nebezpečí byla do školy dokonce přivolána policie. 

Jak upozornil mluvčí ministerstva, úřad společně se školními správami a policií nabízí programy, které mají děti učit posilovat osobnost a bojovat s násilím. 

Trable ve spojení se seriálem řeší i v USA. Jak uvedl deník New York Post, už tři základní školy v New Yorku zakázaly svým studentům nosit kostýmy na motivy seriálu Hra na oliheň. Nelíbí se jim násilné poselství hitu, který boří hranice sledovanosti na Netflixu. Omezení přišlo poté, co se děti bavily tím, že o přestávkách seriál napodobovaly.

Seriál Hra na oliheň se stal úplně nejúspěšnějším projektem platformy Netflix vůbec. Podle šéfů streamovací sítě vydělal už 31 miliard korun a tržby stále rostou. Dílo přitom proniklo i do popkultury a nejrůznější sběratelské předměty se prodávají po celém světě. Lidé si kupují oděvy či pokrmy ze seriálu a vznikají i tematické podniky.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Vražedná vybíjená. Proč Hru na oliheň nelze nedokoukat? Jiří Marek

Fotogalerie
88 fotografií