Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sněhulák znásilňuje mrkví i ožralý Santa Claus: 17 tipů na netradiční vánoční filmy

/
  • Tyto vánoční filmy rozhodně nejsou typické.
    26. prosince 2021 ● 11:11

    Vánoční filmy jsou obvykle pohádky pro ty nejmenší nebo zamilované fláky s happy endem pro něžné pohlaví. Ne všechny jsou však takové. My jsme vybrali takové filmy, o jejichž existenci jste dost možná ani nevěděli nebo je neviděli. Anebo vám uniklo, že do ranku svátečních filmů spadají. Zde je patnáct nejšílenějších a nejméně typických vánočních snímků, které si může o svátcích pustit.

  • 1.

    Smrtonosná past

    Originální název: Die Hard
    Žánr: Akční
    Rok vydání: 1988
    Hrají: Bruce Willis, Alan Rickman

    Smrtonosnou past jste určitě viděli nesčetněkrát. Možná jste ale už zapomněli, že jde o klasický akční snímek, který se odehrává o Vánocích. Právě v tomto období je nejvhodnější si ho pustit. Newyorský policista John McClane se vydává do Los Angeles na vánoční večírek za svou odloučenou manželkou. Jenže mrakodrap Nakatomi Plaza, ve kterém se film odehrává, přepadnou němečtí teroristé vedení Hansem Gruberem. Neřádi však netuší, že se v budově nachází ostřílený policista, který si s nimi poradí i naboso.

  • 2.

    Smrtonosná past 2

    Originální název: Die Hard 2
    Žánr: Akční
    Rok vydání: 1990
    Hrají: Bruce Willis, William Sadler, Franco Nero
     

    Po obřím úspěchu prvního dílu nebyl příchod pokračování žádným překvapením. I dvojka se odehrává přímo na Štědrý den. Policista John McClane se musí tentokrát vypořádat s teroristy, kteří obsadili Mezinárodní letiště Dulles ve Washingtonu. Radikálové ovládli kontrolní systém, ohrožují letadla kroužící ve vzduchu a požadují propuštění diktátora a drogového bosse Ramona Esperanzy. Jenže to by tu nesměl být McClane, který jejich plán prokoukne, i když mu letištní policie hází klacky pod nohy. Film je kromě koled plný přestřelek, vybuchujících letadel i katapultující ho se Bruce Willise. Kvalit originálu nedosahuje, ale i tak jde o povedené pokračování. Vtipná na filmu z počátku 90. let je propagace moderních technologií jako faxu nebo mobilního telefonu o velikosti cihly.

  • 3.

    Gremlins

    Originální název: Gremlins
    Žánr: Hororová komedie
    Rok vydání: 1984
    Hrají: Zach Galligan, Corey Feldman

    Randall Peltzer nechal vánoční dárky opět na poslední chvíli. Aby sehnal něco pěkného pro syna Billyho, zamíří do čínské čtvrti, kde koupí záhadného a roztomilého tvora zvaného mogwai. Jeho majitel však musí dodržovat striktní pravidla při jeho chovu. Nikdy se nesmí krmit po půlnoci a za žádnou cenu se nesmí namočit. Billy je z dárku nadšený a slíbí, že pravidla dodrží. Jenže co čert nechtěl, mogwai je namočen a vypustí várku svých potomků. Ti se pak nažerou v nevhodný čas a změní se v krvelačné gremliny, kteří koušou vše kolem sebe a vraždí nevinné.

  • 4.

    Jack Frost: Sněhový zabiják

    Originální název: Jack Frost
    Žánr: Hororová komedie
    Rok vydání: 1997
    Hrají: Christopher Allport, Shannon Elizabeth

    Jack Frost je krutý sériový vrah, který připravil o život mnoho nevinných lidí. Policie ve městečku Snowmonton ho však konečně dopadla. Když je převážen k exekuci, stane se neštěstí. Frost uniká, ale přichází do styku s chemickou látkou, která ho roztaví a přemění ve sníh. Z nelítostného vraha se tak stává zabijácký sněhulák, který pokračuje ve své práci. Zabíjení je však o mnoho nápaditější. Extravagantní béčková hororová komedie obsahuje kultovní scénu, ve které si Jack Frost sundá z nosu mrkev, připevní ji na svůj spodek a znásilní s ní svou oběť k smrti. Jo, tohle je neskutečná ptákovina.

  • 5.

    Krampus: Táhni k čertu

    Originální název: Krampus
    Žánr: Fantasy rodinná komedie
    Rok vydání: 2015
    Hrají: Adam Scott, David Koechner

    Krampus je zlé rohaté stvoření, o němž kolují mýty především v Rakousku a Německu. Je variací českého čerta, který unáší lidi a nejraději děti, které nevěří na ducha Vánoc. Rodinný snímek vypráví o famílii, kterou o svátcích sužují nejenom nevychovaní příbuzní, ale později i samotný Krampus. A na rozsévání vánočního teroru není sám. Rodinu šikanují i další monstra včetně agresivních vánočních perníčků. Svátky radosti a pohody se mění v horor, který má pro americké snímky netradiční konec. I když nejde o film, u kterého se budete bát, jeho vyvrcholení je temné a překvapivé.

  • 6.

    Santa je úchyl

    Originální název: Bad Santa
    Žánr: Sprostá komedie
    Rok vydání: 2003
    Hrají: Billy Bob Thornton, Tony Cox

    Willie a jeho kamarád lilipután Marcus jsou profesionální zloději. Rok co rok se převlékají za Santa Clause a jeho malého pomocníka Elfa. Vystupují v nákupních střediscích, která pak vykrádají. Jenže Willie je obrovský potížista. Jde o alkoholika, který se pomočuje, řetězově kouří a nedokáže říct ne análu s obézními prostitutkami. Že se všechno podělá, je jasné. Jenže Willie nakonec ukáže, že kromě slovníku dlaždiče a silných jater má i dobré srdce. Vánoce tak možná budou zachráněny. Santa je úchyl je černou komedií, která je nevhodná pro slabé nátury.

  • 7.

    Batman se vrací

    Originální název: Batman Returns
    Žánr: Temný superhrdinský thriller
    Rok vydání: 1992
    Hrají: Michael Keaton, Michelle Pfeiffer, Danny DeVito

    Podle některých fanoušků (včetně mě) nejlepší snímek s netopýřím superhrdinou vůbec temnou vánoční atmosférou vyloženě hýří. Gotham je plný svátečních výzdob, které přesto nedokážou skrýt jeho prohnilost kriminalitou. Ve filmu po boku Michaela Keatona jako Batmana září Michelle Pfeiffer jako Catwoman v latexovém oblečku a Danny DeVito pod tunami make-upu jako Tučňák. Kdo by si nepamatoval vánočně-taneční scénu s Brucem Waynem a Selinou Kyle, při níž zazní legendární hláška: „Jmelí může být smrtící, pokud ho sníte.“?

  • 8.

    Ukradené Vánoce

    Originální název: Nightmare Before Christmas
    Žánr: Animovaný muzikál
    Rok vydání: 1993
    Hrají: Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O’Hara

    Hororový a morbidní nádech je díky produkci Tima Burtona znát, jinak jde o vcelku klasický a známý vánoční snímek. Hlavním hrdinou Ukradených Vánoc je sympatický kostlivec Jack Skellington, který vládne městu Halloween. V něm ho zbožňují, ale on je znuděný strašidelnými slavnostmi, které dělají vlkodlaci, duchové a další potvory stále dokola. Poté, co zavítá do Vánočního města, se rozhodne, že unese Santa Clause a udělá Vánoce po svém. Film je i přes svůj hororový nádech milý a k tomu velmi stylový. Mohou za to nejenom písně, ale i krásná fázová animace.

  • 9.

    Go

    Originální název: Go
    Žánr: Komediální thriller
    Rok vydání: 1999
    Hrají: Katie Holmes, Timothy Olyphant

    Jsou Vánoce a osudy tří kamarádů se protínají v supermarketu, kde pracují. Ve hře je prodej 20 extází, výlet do Las Vegas a policejní šťára. V tomto kultovním snímku z taneční scény, který eskaluje na party, nechybí humor, napětí, sex ani scény s drogami. Tři osudy potížistů se totiž vzájemně proplétají až Tarantinovsky a zápletka postupně graduje celý film. I když tento film režiséra Douga Limana vyloženě komerčně nezabodoval, postupem času se z něj stal kult. Go z konce 90. let se navíc pyšní luxusním a převážně elektronickým soundtrackem od BTho. Písničkový hudební doprovod je taktéž bombastický.

  • 10.

    L. A. – Přísně tajné

    Originální název: L.A. Confidential
    Žánr: Krimi, neo-noir
    Rok vydání: 1997
    Hrají: Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce

    Cože? Tahle kultovní kriminálka odehrávající se v 50. letech a vánoční film? To víte, že ano. Všechno ve filmu totiž odstartuje jeden nevydařený alkoholický večírek o Vánocích na policejní stanici. Film vypráví o osudech tří detektivů, kteří postupně odkrývají prohnilost Hollywoodu i špínu ve vlastních policejních řadách. V ceněném snímku, který získal dva Oscary, válí hlavní představitelé Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce a Kim Basinger. I když hrají Vánoce roli jenom v úvodu snímku, má tento neo-noir hutnou atmosféru, která by se dala krájet.

  • 11.

    Rocky IV

    Originální název: Rocky IV
    Žánr: Sportovní drama
    Rok vydání: 1985
    Hrají: Sylvester Stallone, Dolph Lundgren

    Čtvrtý a podle některých fanoušků nejlepší díl boxerské série Rocky má k tradičnímu vánočnímu filmu daleko. Italský hřebec ve filmu sleduje smrt svého bývalého soka a kamaráda Apollo Creeda, kterého zabije sovětský a steroidy poháněný bijec Ivan Drago. Rocky slibuje, že přítele pomstí, a tak namísto zdobení vánočního stromečku odjíždí na Sibiř, kde trénuje v nehostinných a chladných podmínkách. Vendeta proti Dragovi se odehraje přímo na Štědrý den. Dějová linka snímku pokračuje ve filmu Creed II z roku 2018, v němž se spolu utkají synové Creeda i Draga.

  • 12.

    Hvězdné války: Sváteční speciál

    Originální název: The Star Wars: Holiday Special
    Žánr: Sváteční sci-fi hovadina
    Rok vydání: 1978
    Hrají: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher

    Hvězdné války viděli všichni. Ale Sváteční speciál, který připomíná trapné československé silvestrovské estrády, už zhlédl málokdo. A kdo měl přeci jenom tu odvahu si ho pustit, by na něj nejraději zapomněl. Jde o tak špatný počin, že už nikdy více nebyl v TV vysílán, nevyšel na VHS, DVD ani Blu-rayi. Jde o změť psychedelických scének, které se střídají s hlavní dějovou linkou. Ta vypráví o tom, jak se Han Solo a Chewbacca vracejí na Kashyyyk – planetu Wookiů, aby oslavili Den života. Jenže jsou přepadeni Impériem. Je až k neuvěření, že se k natočení takového vesmírného lejna propůjčili všichni původní herci včetně Forda, Hamilla a Fisherové. Někteří z nich však byli na drogách. Více se o tomto bizarním snímku dozvíte zde.

  • 13.

    Byla to divoká noc

    Originální název: The Night Before
    Žánr: Komedie
    Rok vydání: 2015
    Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie

    V roce 2001 přijde Ethan na Vánoce o své rodiče během autonehody. Jeho nejlepší kamarádi Isaac a Chris se proto rozhodnou, že budou pokaždé tyto svátky slavit spolu. V roce 2015 se trojice přátel rozhodne, že už je načase pařmenskou tradici ukončit. A to ve velkém stylu. Přátelům se podaří získat vstupenky na tajnou párty pro vyvolené. Žid Isaac dostane od své manželky a nastávající matky jeho dítěte „všechny drogy světa“, protože chce, aby si rozlučku užil. Chris zase vyzkouší „trávu letošních vánoc“, která mu nedává moc smysl. Zfetovaný Chris pak v židovském svetříku vstoupí do křesťanského kostela, aby vysvětlil, že Židé nezabili Ježíše. Ale nakonec se všichni přátelé i jejich rodiny dozví, o čem Vánoce doopravdy jsou. O tom být se svými bližními. Je to ztřeštěná, ujetá a bláznivá komedie, ale na Vánoce vždy pobaví.

  • 14.

    Vzácný export

    Originální název: Rare Exports: A Christmas Tale
    Žánr: Hororová komedie
    Rok vydání: 2010
    Hrají: Onni Tommila, Jorma Tommila, Tommi Korpela
     

    Finsko-norsko-švédská koprodukce Rare Exports je jeden z nejdivnějších vánočních filmů vůbec. Americký výzkumný tým provádí výkopové práce na hoře Korvatunturi v Laponsku. K jeho překvapení z ní vykope něco, co mělo být raději další stovky let pohřbeno. Objeví totiž Joulupukki – což je jakási severská verze Santa Clause. Ale jde spíše o zombie, která chce páchat masakry. Rozhodně je ale nebezpečných a postarších neřádů víc. Navíc se nebojí ukázat své stařecké penisy. Jde vskutku o ojedinělý filmový zážitek i z toho hlediska, že hlavním hrdinou je malý chlapec, který si Vánoce představoval rozhodně jinak.

  • 15.

    Zahulíme, uvidíme 3

    Originální název: A Very Harold & Kumar 3D Christmas
    Žánr: Huličská komedie
    Rok vydání: 2011
    Hrají: John Cho, Kal Penn, Neil Patrick Harris

    Harold a Kumar byli vždy nejlepšími přáteli, kteří hulili marihuanu jako diví. Jenže Harold dospěl, vzdal se lehkých drog a oženil se se svou vytouženou dívkou. Kumar na druhou stranu je stejná zkuřka jako kdysi. Navíc ho jeho těhotná přítelkyně opustila. Shodou okolností však cesty svedou dávné kamarády opět dohromady. Oba si uvědomí, že hulit není tak špatné, ale zodpovědnosti se nelze vyhnout. Na scénu se vrací i Neil Patrick Harris, který sice zemřel, ale Ježíš tohle hovádko boží raději vykopl z nebe. Nakonec se objeví i Santa Claus a ani on zelené lásce neodolá. Pointa filmu o přátelství je milá. Film má spousta zastaralých 3D efektů, které už dneska nikoho opravdu nezajímají.

  • 16.

    Tlusťoch

    Originální název: Fatman
    Žánr: Černá komedie, akční
    Rok vydání: 2020
    Hrají: Mel Gibson, Walton Goggins

    Chris Cringle alias neortodoxní Santa Claus má už po krk moderního a depresivní světa. Děti jsou rozmazlené a neštítí se po něm ani střílet. Proto chodí ozbrojen kvůli své ochraně. Navíc se mu nedaří, a aby mohli jeho elfové vyrábět dárky na příští Vánoce, přijímá chtě nechtě vládní kontrakt na výrobu stíhaček pro armádu. Jenže když rozzuří uhlím jako dárkem zbohatlického spratka, dítě se na něj rozhodne vyslat nájemného zabijáka. Tohle je vskutku jiná vánoční komedie.

  • 17.

    Ďábelský Santa

    Originální název: Santa's Slay
    Žánr: Černá komedie, horor
    Rok vydání: 2005
    Hrají: Bill Goldberg, James Caan, Chris Kattan

    Ďábelský Santa je krvavá komedie, která představuje Santu Clause v naprosto odlišném zpracování, než jako ho známe z pohádek. Zde jde o neposkvrněně počatého potomka samotného ďábla, který o Vánocích zabíjí nevinné čekající na dárky. A to obzvlášť brutálními způsoby. Nechybí ani podpálení nebo probodnutí. Tentokrát je navíc obzvlášť v ráži. Tato černá komedie se zavděčí všem, kteří se smějí i v případech, kdy na obrazovce tryská krev. Tvůrci se v ní navíc opírají do přílišné korektnosti o svátcíh. 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

stoura: Jaký prezident, takový národ

(26. 12. 2020 06:10)

gabreta: Tak kdopak se přiživuje na mojem nicku? Že by redakce? Tohle jsem nepsal já!!

(23. 12. 2018 11:54)

Taurus70: Jake filmy takovy narod💩💩💩💩💩

(23. 12. 2018 10:33)

hejhej: Vadí mi, že se všude neustále cpe nějaký podělaný americký Santa Claus. Za totáče cpali dědu mráze, ale u nás, alespoň normálních lidí, přetrvává Ježíšek. Proč my pořád musíme jako idioti někoho kopírovat !!!!! Kultura jde u nás do kopru, díky hloupým lidem.

(23. 12. 2018 09:02)

xxxx678: Vánoční tradice je "Láska nebeská".

(23. 12. 2018 07:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy