Před smrtí se naplno věnoval své rodině

Petr Muk se v letošním roce dobrovolně vzdal muzikálů a dalších podobných aktivit. Aby mohl přichystat svou novou desku, která vyšla 20. května a naplno se věnovat své rodině. Po Mukovi zůstaly jeho dvě dospělé dcery. Jedna z nich Šárka (23) po otci sdělila talentové vlohy.

Chtěla být herečkou, dokonce si zahrála i pár rolí v divadle, divadelní svět ji však nezlákal. Po šestiletém studiu na konzervatoři bydlela u otce v Praze, kde nyní studuje filozofickou fakultu na UK. Za mámou často dojížděla do Českých Budějovic. Starší dcera Michaela studuje ČVUT, stavební fakultu.

Celá rodina se vídá pravidelně (zleva dcera Míša s přítelem, manželka Eva, Petr, dcera Šárka)
Autor: archiv Pavla Muka a abl

Zleva: Dcera Michaela s přítelem, manželka Eva a dcera Šárka

Světlo jménem Noemi

Před čtyřmi lety se Mukovi narodila třetí dcera Noemi, kterou měl se svojí druhou manželkou Evou. Nyní prožíval nejšťastnější období svého života, ale nebylo mu dáno, aby se z něj těšil. Petr Muk, který léta žil s diagnózou maniodepresivní psychózy, byl v pondělí 24. května nalezen mrtvý.

Dlouhá léta bojoval s nemocí. Do toho zvládal manželství, tři dcery a náročné prostředí showbyznysu. „Jisté je jedno, do konce života budu brát léky,“ přiznal v dubnu zpěvák v rozhovoru pro Blesk.

Na svou nemoc bral každý den několik prášků, hlavně lithium. Běžně si tak Muk dával k snídani pět druhů tablet. „Vitamin C, vitamin B, disofrolin na virózu způsobenou zlatým stafylokokem, kterého mám stabilně v těle, lithium a ještě jeden stabilizátor, který se jmenuje Lamictal. Ten je také na udržení stálé nálady,“ vysvětloval Muk své denní návyky.

Jako když člověk kalí a pak má absťák...

Svou depresi přirovnával k tomu, jako by někdo „kalil“ týden a pak přestal a měl abstinenční příznaky s úzkostmi a výčitkami. A tenhle stav u deprese trval třeba tři měsíce. Manická fáze pak přicházela znenadání. Místo úzkosti tak přišel obrovský nával energie. Rodina ho však držela při normálním životě a dodávala mu odvahy do boje se zákeřnou nemocí. Jeho náhlý odchod šokoval všechny.

Na léto měl Muk naplánováno několik vystoupení na festivalech. Turné k nové desce chystal Muk na podzim letošního roku. Nové album vyšlo teprve před pár dny 20. května.

Foto od Vás
Potkali jste se s Petrem Mukem osobně nebo máte vlastní fotografie z z Petrových koncertů? Napište nám o tom! Fotografie a vaše vzpomínky na zesnulého zpěváka nám můžete posílat na email online@blesk.cz.

565974:gallery:true:true