Věci nejsou vždycky takové, jaké se zdají být
Případ náruživé učitelky působí, jako by byl vystřižený z pornofilmu, případě sm povídky. Fetiš sexy učitelky svádějící žáčka je v těchhle žánrech omletý až běda a nekončívá u soudu, ale v bouřlivém milování, přesto však celá věc není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát.

Jednak je americká legislativa v tomhle případě jiná než česká, jednak jakákoli legislativa platí pro obě pohlaví stejně… což je v tomhle případě kámen úrazu.
Kdyby se pohlavního zneužívání (protože taková je právní klasifikace) dopustil dospělý muž na sedmnáctiletých studentkách, nezdálo by se to zdaleka tak nepochopitelné (i když 22 let je trest, který se v Čechách nedává ani za vraždu), pokud však pohledná učitelka sváděla zajíce, zdá se publiku všechno v pořádku, ba zdá se, že by mladí muži i jejich rodiny měli být učitelce vděční, že mládence uvedla do světa sexu. Kluci přece vždycky chtějí. Nejen americká justice, ale i čeští psychologové na to ale mají jiný názor.

Chlapi to mají těžké
Narodit se jako muž se v mnohém může jevit výhodnější, jsou ale i chvíle, kdy vám společnost moc nepomůže, naopak. Jsou to ty chvíle, kdy vypadnete z mužské role, chvíle, kdy jsou muži týraní, znásilnění, zneužití… prostě poražení. S něčím takovým se nepočítá… a viktimizace obětí je ještě vyšší než u žen.
U žen je „nechtít“ ctnost, u mužů selhání. Hloupá generalizace? Určitě, ale taky past. Chlapci a koneckonců ani chlapi totiž nejsou povinni chtít, zato je často docela snadné dostat se do pozice, že se bojí nebo stydí odmítnout. Dostat za to 22 let je kruté, ale to by bylo, i kdyby šlo o dvaadvacetiletého učitele a sedmnáctileté školačky.
Sex není něco, co ženy mají a muži chtějí… a meč zákonné emancipace má dvě ostří.

Paní učitelce s láskou
Česká společnost se pyšní tím, že si na nějakou přehnanou korektnost nehraje. Plácá ředitel sekretářku po zadku, haha, to je jako v tom vtipu. Pohlížet na to jako na sexuální obtěžování se tu nenosí, a stejně se hodnotí machistické chování vyučujících ke studentkám, takže pokud by k němu došlo v obráceném gardu, jsou šance mládence, kterému by se to nelíbilo, na ochranu více než teoretické. Stížností na obtěžování ze strany pohledné učitelky by těžko získal soucit, nejspíš by si vykoledoval nálepku homosexuála, impotenta nebo prostě nepoužitelného trouby. Bez pardonu a nejspíš taky bez jakéhokoli zastání.

Nejsme puritáni, ale…
Určitě můžeme být hrdí na to, že nejsme puritáni, ale přesvědčení, že kluci „vždycky chtěj“, (i to, že holka není mýdlo a při nějakém tom pomazlení od učitele či nadřízeného neubude), je stejně hloupé jako pánbíčkářské odsuzování erotiky.

A co si o tom myslí psycholog Martin Jára z Ligy otevřených mužů?
„Samozřejmě že ti kluci mohou být poškozeni, minimálně tím, že zažili sex v asymetrickém vztahu, nemluvě o tom, že v 17 letech asi neměli/nemají kapacitu se plně svobodně rozhodnout a některá traumata mají inkubační lhůtu, projeví se až po letech. Ze snu zkrátka může být jednou noční můra.