Ateistický národ emancipovaných žen a mužů, kteří jsou zvyklí, že ženská vydrží víc než člověk. Svátost manželská nás u sebe nedrží, rozvody nekončí finanční likvidací, spíš jen únavným nedostatkem peněz, společenské odsouzení se taky nekoná, naopak, při pěkném úlovku může naopak společenská prestiž slušně stoupnout. Většinou ovšem o žádné trofejní kusy nejde, matky dvou dětí randí s kolegy, mírně omšelí otcové s platem dvacet pět tisíc brutto jsou neodolatelně sváděni čerstvě zaměstnanými maturantkami. Pomůže si málokdo, a kromě psychopatů nikdo ani nestřílí. Jen dávky Neurolu, předepsaného obvodním lékařem, poněkud vzrostou, když to praskne.

Nuda v kanclu

Ikonicky průměrnou nevěru celému národu předvedl expremiér Petr Nečas se svou femme fatale. Vážení přátelé, takhle hloupě to naživo opravdu vypadá…  k nevěře nevedou rozpálená božská těla, ale nuda v kanceláři, nedostatek vzrušení při stereotypu ranního vstávání a vyzvedávání dětí z družiny… no a samozřejmě někdy taky  zištné motivy. To by bylo, aby ji nepovýšili.

Sen versus realita

Vzrušení z lovu je motivace, kterou nevěrníci a nevěrnice přiznávají jen málokdy. Mají jiné důvody… nepochopení… a nepochopení, nebo taky nepochopení, zejména pak v loži.

Nechtějí si připustit, že reklamovat po patnáctiletém vztahu motýlky v břiše už prostě nemá smysl, že je možné leccos, ale pocit novosti už prostě ne.  Nemá smysl ho sveřepě vymáhat, nevrátí se a pokud vyměníte objekt své náklonnosti, začne nový odpočet. Další sázka na nového koně… a pak možná další nuda a tak pořád dál, až nakonec pomůže pánbů a člověk umře.

Jen si tak trochu zapytlačit

Touha utéct z mantinelů vztahu aspoň na chvíli je přirozená, obvyklá a i když ne nijak zvlášť obdivuhodná, je taky pochopitelná. Trochu si zapytlačit a nikoho tím neotravovat. Nepoložit vládu, nerozvrátit manželství, neuvádět do rozpaků své vlastní děti a neuvádět do rozpaků děti cizí.  Odkázat sex do patřičných mezí… a v tom je háček.

Pomilujte, pošpásujte

… to radí už stará píseň. „A lásku jim neslibujte“, dodává rozumně.  Toho bych se držela, a když starý Perun dá, rozvodovost by mohla slušně poklesnout.

Jménem zákona

Nevěrníky a nevěrnice momentálně sice trochu vyděsila zpráva, že jim nový občanský zákoník klade za povinnost informovat o hříšném dovádění jejich zákonného partnera, ale v tomhle bodě je můžu uklidnit. Právně vymahatelné to není. Pokud ovšem chcete milence, či milenci koupit za společné peníze auto, nebo barák, který není postavený z lega, zbystřete. Tohle podle nového OZ nic takového nesmíte a u soudu by vám to mohl partner nepěkně spočítat. Na druhé straně, máte alibi, že o vlastní újmě můžete darovat nejvýš tak žvýkačky a ušetříte. To taky není k zahození.