Plesový dress code:

U velkých a významných plesů dostanete dress code přímo na pozvánce. Nejčastěji se jedná o black Tie, tedy smoking u mužů a velká večerní róba u žen doplněna o vhodné doplňky. Tedy malé elegantní psaníčko do ruky, nikdy ne pověšená na rameno. Nejhonosnější možnost White Tie, znamená frak u mužů a opulentní dlouhou róbu u žen s vysokými rukavičkami. Do nedávna se trvalo na uzavřených lodičkách, na těch se již nebazíruje a žena může mít i otevřené střevíce. Stejně tak se již netrvá na linii úzkého pasu a široké sukni. Dodržet přání pořadatele plesu je ovšem zásadní a pokud ho v rámci dress code nesplníte, nemusíte být vůbec vpuštěni do sálu.

Na podobně honosné události se člověk dostane jen párkrát za život. Jak je to ale s těmi klasickými plesy, kam vyrážíte několikrát do roka? Předně se musím zmínit o nešvaru, který se na menších plesech poměrně usídlil, a to je nošení krátkých šatů. Kam jinam se hodí vzít dlouhé elegantní šaty, než na ples? Vezměte to jako příležitost být za dámu a tu možnost si užijte se vším všudy. Nemá se jednat o žádnou opulentní róbu, nikdo nechce, abyste byly over-dressed. Stačí mít v šatníku jednoduché leč elegantní dlouhé šaty, které můžete každý rok ozvláštnit jinými doplňky.  S formálností jsou samozřejmě nejníže vesnické a myslivecké plesy, ale to neznamená, že je povoleno přijít v džínách. I na myslivecký ples můžete vynést minimalistické dlouhé šaty a pokud byste se přeci jen na hasičském plese, jenž probíhá v místní sokolovně, cítili nemístně, pak volte koktejlky.

A jaké jsou největší faux pas na běžných českých plesech?

Pánové:

Světlé letní obleky, košile s krátkým rukávem, rozhalenka, polo triko místo košile, mokasíny, vícebarevná košile

Dámy:

Letní šaty, silonky do otevřených bot, mini šaty, viditelné spodní prádlo, letní overaly, velké kabelky, boty na klínku

Ale nemusíte se bát, ani celebrity si s plesovými pravidly často neví rady a o jejich přešlapu se navíc dozví celá země. Tak kdo vyšel nejlépe z letošní plesové sezóny a kdo potvrdil absenci soudnosti a vkusu?

Andrea Verešová - Nulová invence

Hodnocení: 2

Andrea Verešová
Autor: Herminapress.cz

Často bývá označována za královnu plesů a každý rok se čeká, v jaké róbě se objeví. Prakticky jejím šatům nejde moc vytknout. Objemná sukně, zvýrazněný pas, materiál odpovídá příležitosti a vše ušito na míru skvělé postavě. Ale tohle už jsme na Andree viděli tolikrát! Nevím, jestli je chyba v její dvorní návrhářce Janě Pištějové, nebo je přáním Andrey vypadat stále stejně. Ale vyšívaný transparentní tyl, útlý živůtek a krinolína ve velmi podobném provedení už nudí. Věřím, že Andrea dokáže vynést i zajímavější a originálnější modely a že nebude stále bazírovat na opakující se image princezny, kterou jsme u ní viděli tolikrát.

Barbora Strýcová - Trefa do rudé 

Hodnocení: 1-

Barbora Strýcová
Autor: Herminapress.cz

Známou tenistku doprovodil do Rudolfina její partner Petr Matějíček, bývalý šéfredaktor časopisu ELLE, aktuálně v čele Esquire. Ačkoliv má Petr mnoho zkušeností s módou, o výběr tohoto outfitu se postaral stylista Jan Pokorný. Ten zvolil nádhernou rudou róbu Dolce Gabanna ve stylu baletní tylové sukně, jež vychází z korzetového živůtku. Mini délka i otevřené sandály jsou v rámci rozvolněných plesových pravidel akceptovatelné. Šaty Báře sedí perfektně, škoda jen, že nemá psaníčko, to by šaty trochu usadilo, odebralo jim obraz baletního kostýmu a působily by civilněji. Co kazí dojem, je líčení. Tenistka působí, jako by právě přiběhla z kurtu, a to je obrovská škoda, protože jí šaty nesmírně sluší. Červená rtěnka to pozvedla, ale celkový dojem upravenosti sama zachránit nezvládla.

Eva Decastelo - Flitrový omyl  

Hodnocení: 5

Eva Decastelo
Autor: Herminapress.cz

Eva Decastelo je nádherná a sympatická žena, ale na poli módním se jí zatím nedaří. Což dokazuje i model z Brněnského plesu. Lze pochválit, že se moderátorka snažila trefit do tématu večera: Zářivá noc a oblékla šaty, které s odleskem pracují. Ale to je bohužel vše, co na nich lze pochválit. Slupka flitrů našitá na tělovém tylu, špatný a nesedící střih, levně vypadající zpracování. Chtělo by to pomoc kvalitního stylisty a věřím, že by se hned proměnila v elegantní dámu, která by byla inspirací ostatním. Zatím to tak bohužel není.

Lilia Khousnoutdinová - Kněžka chaosu 

Hodnocení: 2-

Lilia Khousnoutdinová
Autor: Herminapress.cz

Nekonvenční politoložka, historička, přítelkyně miliardáře Karla Janečka a také kněžka, za kterou se sama označuje, vyrazila na Český ples v róbě z ateliéru Blanky Matragi. Lilia má svůj osobitý styl, který vychází z náklonnosti ke kulturám orientu, což na mnoha akcích, kam vyrazí, působí nepatřičně. Šaty, které vybrala tentokrát, jsou inspirovány antickou architekturou a vytvořeny z 16 metrů hedvábného šifonu. Zdobí je precizní ruční malba návrhářky, vyšívaní zlatými nitěmi a jsou doplněny o kameny a další komponenty. Pro mě osobně jsou šaty vizuálně lehce překombinované a jednotlivé části poutají pozornost, takže nevíte, kam se koukat dřív. Stačilo ubrat na zdobnosti rukávů, dekoltu či vynechat vlečku. Ale přesto že to není styl, kterému bych byla nakloněna, je to pro zatím to nejlepší, co Lilia vynesla, a vystihuje to její životní nastavení a vkus, který si drží.

Emma Drobná - Efektní minimalismus  

Hodnocení: 1

Emma Drobná
Autor: Herminapress.cz

Slovenská zpěvačka, která si libuje především v jednoduchých modelech, oblékla šaty od návrháře Fera Mikloška. Bílá róba vyniká efektním překřížením kolem krku, zdobným páskem a dobře fungujícím rozparkem. Navíc vystihuje moderní styl plesových šatů, které pro svůj minimalismus nepodléhají trendům. Jejich nositelka v nich naprosto vyniká a to i díky perfektně dotaženému účesu a make-upu. Bílá barva byla dříve v rámci etikety na plesech zapovězena a byla ponechána nevěstám nebo na tzv. prodloužené. Aktuálně nejsou pravidla tak striktní a pokud róba nepřipomíná svatební šaty, je v rámci dress-code akceptována.

Gabina Partyšová - Blyštivý omyl  

Hodnocení: 4

Gábina Partyšová
Autor: Herminapress.cz

Moderátorka oblékla na Ples jako Brno šaty od návrhářky Zuzany Lešák Černé. Střihově šaty sázejí především na balonové rukávy, které se tuto sezónu hojně objevují. Ale v tomto blyštivém provedení prostě nefungují. Celý střih je vůči krásné postavě Gábiny nelichotivý a samotný model působí spíše levně, ačkoliv mělo být jeho vyznění opačné. Turban je v rámci etikety naprostým přešlapem, stejně jako hodinky.

Olga Menzelová - Dáma k inspiraci

Hodnocení: 1

Olga Menzelová
Autor: Herminapress.cz

Producentka, která má aktuálně starosti o zdraví svého muže režiséra Jiřího Menzela, vyrazila na ples především proto, aby podpořila dobročinnou dražbu. Pro tuto příležitost zvolila šaty z hedvábné krajky pošité flitry, v jednoduchém střihu, který dokonale oživuje dlouhá pelerína. Ač je silueta minimalistická, ve spojení s kvalitními materiály funguje velice dobře a nelze jí nic vytknout. Líčení je adekvátní, účes mohl být uhlazenější, ale to už je jen subjektivní mínění.

Nela Slováková - Totální přešlap 

Hodnocení: 5

Nela Slováková
Autor: Herminapress.cz

Hvězdička reality show, je aktuálně propírána v médiích především kvůli svému nápadu na byznys s prodejem roušek. Co se týče módy, tak i v té těžce válčí a zatím bohužel nevyhrává. Overal od brněnského návrháře Miroslava Michaela Knota je zběsilým maloměstským pokusem o invenci. Mixem všeho a zároveň ničeho. Nela navíc tento overal vynesla jako druhá v pořadí, a to po své matce, která ho měla v bílé variantě a upraveném střihu na minulém ročníku plesu. Transparentní overal s aplikací a tylovou sukní přes jeden bok můžete brát jako příklad totální absence vkusu i nedodržení dress code. Na druhou stranu věřím, že nás Nela ze své stávající pozice může už jen pozitivně překvapit.

Celeste Buckingham - Omyl se svatozáří 

Hodnocení: 4

Celeste Buckingham
Autor: Herminapress.cz

Zpěvačka vybrala metalickou plisovanou róbu od návrhářky Ema Klein, která má v nabídce několik pěkných plesových rób, ale tyhle konkrétní šaty bohužel nejsou trefou do černého. Střih, nařasení a odlesky v této míře neprospívají žádné ženské postavě a neslušely ani modelce na přehlídce. Čelenka s ostny vypadající jako svatozář je zajímavá na focení kolekce, ale na ples je stylově mimo. Navíc v ní krásná Celeste působí, jakoby šla na kostýmní bál za sochu svobody. Na detailnějších fotkách se mi líbilo líčení i jemně navlněné vlasy. Příště by to chtělo jednodušší a mladistvější róbu.

Fotogalerie
10 fotografií