Britský deník Daily Mail přinesl informaci, že Jackson se zúčastnil pouze 2 ze 45 zkoušek na svoje koncerty v londýnské O2 Areně. Jedním z důvodů vynechání zkoušek byla Jacksonova očividná závislost na lécích proti bolesti.

“Měl bolesti zad a proto bral léky. Je však jasné, že tabletky proti bolesti ovládly jeho život,” řekl jeden ze zpěvákových příbuzných.Podle něho se Jackson nedokázal vyrovnat s obrovským tlakem, který byl ne něho vyvíjen v souvislosti s návratem. Ten se měl uskutečnit 13. července.

Příbuzní na něho tlačili, aby se vzdal léků a začal se zkouškami. Zpěvák se však ještě více uzavřel do sebe a nebyl schopný se zbavit své závislosti na lécích. Přitom jedním z nežádoucích účinků při užívání podobného typu léků je v případě předávkování i zástava srdce. Je tedy vysoko pravděpodobné, že jeho smrt zavinil příliš silný koktejl léků proti bolesti.

Podobně o život přišla playmate Anna Nicole Smith. ”Pokud si myslíte, že její případ byl o zneužívání léků, tak je to nic v porovnání s tím, co se dělo v životě Michaela Jacksona. Byl jsem velmi kritický k tomuto užívání léků a nedovolím, aby to zůstalo neprošetřené,“ uvedl rodinný právník Brain Oxman.

Podle mnoha zdrojů byl Jackson závislý na lécích od roku 1984, když se poranil při natáčení reklamy pro firmu Pepsi. “Během natáčení si popálil tvář a tak začal s užíváním léků proti bolesti, což se s přibývajícími roky stalo životu nebezpečné,” dodal Oxman.

Podruhé podlehl závislosti v roce 1993, když při zkouškách na koncert opět utrpěl zranění. Tentokrát ho ovládl lék Demerol. Ten, který ho právě možná zabil. Poslední ránou pro Jacksona byl jeho soudní proces o sexuálním zneužívání nezletilých v roce 2005. Podle zdrojů z jeho nejbližšího okolí se zpěvák od tohoto procese už se ze své závislosti nikdy nedostal. Kromě léků proti bolesti užíval též antidepresiva Valium, Xanax a Ativan.

K závislosti na lécích lze přičíst i opakované plastické operace nosu, které mu stěžovali dýchání. Poslední ránou pro Jacksona byl starch z toho, zdali zvládne dávku padesáti londýnských koncertů na které se prodalo už 750 000 lístků. Často se objevovali spekulace, zda je vůbec schopný celé turné fyzicky zvládnout. Pro koncerty se totiž rozhodl také proto, že byl zadlužený a čelil několika žalobám.