Začal vydělávat už jako dítě a jeho raketová kariéra sypala jeden milion za druhým. Obžaloby související s podezřením ze sexuálního zneužívání dětí a mimosoudní vyrovnání jeho majetek ovšem značně ztenčily (právní výlohy údajně přesáhly půl miliardy korun). Jackson si potrpěl na extravagantní a nákladný životní styl, o čemž se mohli přesvědčit diváci na celém světě v dokumentu BBC, v němž Jackson během necelých deseti minut utratil ve starožitnictví 75 tisíc liber.

Odhaduje se, že zhruba od roku 1997 ročně utrácel o 20 – 30 milionů více než vydělal. Nejatraktivnější částí jeho majetku bylo sídlo a zábavní park Neverland u Santa Barbary, který koupil v roce 1988 za 14,6 milionu dolarů. Doslova si tu zhmotnil svůj sen a vytvořil ráj přesně pro malého kluka – kolotoče, vláčky, zoologická zahrada, stánky s limonádou i zmrzlinou, kýče všeho druhu. Tady byl nejšťastnější. Loni v listopadu se ale zpěvák kvůli dluhu 24,5 milionu dolarů ranče vzdal. Ten v té době již nefungoval a chátral. Jackson jej opustil už v roce 2005 a poté žil v Bahrajnu či v Evropě.

Fotogalerie
5 fotografií

Více než 2000 předmětů z Neverlandu, včetně proslulých kusů jeho obleční mělo jít do dražby, dražitelé však nakonec souhlasili s navrácením věcí zpěvákovi. Velkou část Jacksonova majetku tvořila hudební práva, včetně práv na 200 písní Beatles, Elvise Presleyho či Little Richarda, jejichž hodnotu magazín Forbes odhadl na 450 milionů dolarů. Práva na písničky Beatles koupil v roce 1985 za 48 milionů dolarů, když přeplatil Paula McCartneyho.

O 10 let později stejná práva prodal za 95 milionů dolarů. Kromě několika žalob svých spolupracovníků čelil také žalobě Bahrajnského šejka. Syn panovníka ostrovního státu v Perském zálivu po něm požadoval sedm milionů dolarů. Sumu prý zpěvákovi vyplatil jako zálohu za nedodané album a autobiografi i. Spor loni skončil dohodou. Ale kde je vlastně pravda, to se teprve ukáže.