Ráno si král s chotí Camillou užije tzv. Královo procesí, kdy je z Buckinghamského paláce po třídách The Mall a The Whitehall poveze moderní zlatý kočár, který před 11 lety dostala Alžběta k 60. výročí vlády (Diamantové jubileum). Zpět ale stejnou trasou pojedou 261 let starým »kostitřasem«, tzv. Státním zlatým kočárem, v němž čerstvě korunovaní panovníci odjíždějí do paláce už od roku 1831. „Cesta státním kočárem je otřesný zážitek,“ netajila nikdy Alžběta II. 

Historie Zlatého státního kočáru

Jak již bylo řečeno, používá se zlatý kočár při korunovacích od roku 1831, kdy byl korunován Vilém IV. Britští panovníci jej ovšem tou dobou měli k dispozici již takřka 70 let. Původně byl totiž vyroben pro krále Jiřího III., pro kterého jej objednal 1. markýz z Hastings. V přepočtu na dnešní ceny vyšel na necelých 100 milionů korun.

Honosný kočár váží čtyři tuny, je takřka devět metrů dlouhý a zdobí ho bohaté zlacení a malované panely, které vytvořil malíř Giovanni Battista Cipriani.

Vzhledem k jeho váze jej táhnou čtyři páry koní, kteří jej zvládnou táhnout maximálně rychlostí chůze.

Trasa korunovačního procesí

Video
Video se připravuje ...

Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech! Petr Macek

Fotogalerie
16 fotografií