Deník Sun informoval, že součástí Buckinghamského paláce už nadále nebude kancelář prince Andrewa. Král Karel III. se postaral o její zrušení. 

Vévoda z Yorku odstoupil ze služeb pro monarchii již před třemi lety, když byl obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilé. V paláci si tehdy ponechal několik základních členů personálu, teď se ale musí rozloučit i s nimi. Přišel zároveň o možnost používat sídlo panovníka jako svou korespondenční adresu. 

Andrew v únoru vyrovnal mimosoudní dohodou spor s Virginií Giuffreovou (39), kterou měl několikrát sexuálně zneužít, když jí bylo 17 let. Vinu ovšem nikdy nepřiznal. 

Princ podle informací deníku v současnosti dává dohromady nový mediální tým, tentokrát ho ale musí zaplatit z vlastní kapsy. „Jakákoli spolupráce s palácem je oficiálně ukončena,“ tvrdí zdroj média. „Král to řekl jasně. Už není pracujícím členem královské rodiny. Je na to sám,“ objasnil.

Minulý týden navíc král přidělil Andrewovu někdejší funkci plukovníka granátnických gard své manželce Camille (75). Na začátku prosince zase britské ministerstvo vnitra rozhodlo nadále Andrewovi neproplácet 24hodinovou ozbrojenou ochranku. 

„Ozbrojená ochrana byla pro takové, jako je princ Andrew, vždy symbolem jejich postavení. Samozřejmě by to měl platit sám a nezatěžovat daňové poplatníky, protože je soukromá osoba a nevykonává žádné veřejné povinnosti,“ uvedl bývalý ministr vnitra Norman Baker k rozhodnutí.

Princ Andrew si nicméně smí nadále ponechat své sídlo Royal Lodge na panství Windsor, kde žije společně se svou bývalou manželkou Sarah Fergusonovou (63) a kde se společně starají o psy po královně Alžbětě II. (†96).

Andrew se také společně se Sarah, jejich dcerami – princeznami Beatrice (34) a Eugenií (32), s jejich manžely a dalšími členy královské rodiny připojil ke králi a královně na Vánoce v Sandringhamu v Norfolku. Zúčastnil se zde i tradičního zdravení s občany, kterým věnoval několik rozpačitých úsměvů.

Video
Video se připravuje ...

Na obří vyrovnání Andrewa tlačil Charles. Kvůli Alžbětě II., říká Forejt Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
241 fotografií