Královská pravnoučata dorazila do Westminster Abbey v autě se svou matkou, Princeznou z Walesu Catherine, a královnou manželkou Camillou. Vezl je nablýskaný vůz Rolls-Royce. Obě děti v úžasu sledovaly statisícové davy přihlížejících, kteří stáli podél cesty. 

Zaujala též fotografie, na níž Charlotte vypadá, že se směje. Těžko říct, čím ji v autě pobavil bráška George, případně na co asi myslela, že se tomu usmála. Očividně si ještě neuvědomovala, jak náročný tohle bude den.

 

Poté, co všichni vešli do katedrály, čekali stranou na příchod průvodu s rakví královny, kterou nejmladší děti oslovovaly roztomilým označením Gan-Gan (z anglického great-grandmother, neboli prababička – pozn. red.). Následně se děti zařadily do průvodu za svého dědečka krále Karla III., kterému po boku stanula jeho žena Camilla, Catherine se připojila k následníkovi trůnu, Princi z Walesu Williamovi.

Děti následně usedly do první řady mezi své rodiče. Přes uličku, rovněž v první řadě, usedl král Karel III. s Camillou, princezna Anne a princové Edward a Andrew. Pro děti je to jeden z nejtěžších úkolů, který musely coby nejmladší z královské rodiny podstoupit. Majákem bezpečí v tomto nelehkém momentu jim je jejich maminka Kate, která obě vedla za ruku.

Video
Video se připravuje ...

Královská výchova Videohub

Je to vůbec poprvé, co se děti po smrti královny objevily na veřejnosti. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se pondělního pohřbu zúčastní. Rodičům však bylo palácem naznačeno, že jejich účast bude důležitým a symbolickým vzkazem monarchii o následnictví. Nejmladší z dětí Williama a Kate, princ Louise, zůstal doma. Stejně tak na pohřbu nebyli ani potomci Harryho a Meghan, Archie a Lilibet.

George a Charlotte však měly náročný úkol a musely se zúčastnit i druhého rozloučení, bohoslužby v kapli svatého Jiří, která se konala v 16 hodin britského času (17 středoevropského). A tam už se zřejmě na malé princezně podepsala únava či dojemná atmosféra, protože byla spatřena, jak pláče. Stydlivě si zakrývala oči a tvář, ale bylo jasné, že jí prababička bude moc chybět.

Fotogalerie
308 fotografií

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online