V té době ještě princ Charles a jeho manželka Camilla (74) byli ve čtvrtek 8. září v Dumfries House, kde se vévodkyně z Cornwalu chystala na rozhovor s Jennou Bush Hagerovou (40), dcerou bývalého amerického prezidenta George W. Bushe (76). V ten moment však všichni uslyšely kroky - někdo běžel chodbou. Za Charlesem přiběhnul jeho pobočník s tím, že má neodkladný telefonický hovor. A přesně ve 12:30, tedy přibližně ve stejnou dobu, co se celý svět dozvěděl o churavějícím zdraví královny, král Karel III. zjistil, jak vážný je stav Alžběty II. (†96).

Několik minut po přijetí hovoru už byl král i s chotí na palubě vrtulníku letícího směrem k Balmoralu. Nebylo nač čekat, pokud následník trůnu chtěl strávit se svou maminkou poslední hodiny jejího života. Mnozí členové královské rodiny to ostatně ani nestihli a dostavili se k lůžku milované vladařky až poté, co ta naposledy vydechla. A právě to je notně překvapivé... „Na nic nečekali, nedali Charlesovi ani hodinu nebo dvě hodiny, než to řekli veřejnosti,“ podivoval se zdroj z blízkého okolí nového vladaře pro deník The Mirror.

Video
Video se připravuje ...

Takhle dováděl maličký princ Charles jako dítě se svou maminkou Alžbětou II. Youtube.com/The British Monarchy

To v Ranní show potvrdila i právě Hagerová, novinářka, co byla ve Skotsku za Karlem III. a Camillou pracovně. Jak ona, tak i její tým slyšeli služebníky pobíhat nahoru a dolů po chodbách Dumfries House. Hned pochopili, že je zle... a že z rozhovoru pravděpodobně nic nebude. „Řekli nám, že Charles telefonuje, jestli můžeme být zticha. Říkali, že je královna nemocná, a že Charles s Camillou odešli a velice spěchali, aby byli s ní...“ uvedla Hagerová s tím, že večer před smrtí jeho matky měl Charles ještě báječnou náladu. Dcera ex-prezidenta s ním totiž měla tu čest večeřet. A druhý den bylo všechno jinak...

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
22:33
16. 9. 2022

Král Karel III. a jeho sourozenci dnes drželi čestnou stráž u rakve královny Alžběty II.. Zítra budou čestnou stráž u rakve držet vnoučata zesnulé panovnice.

 
20:49
16. 9. 2022

Král Karel III. vyrazil se svými sourozenci do Westminster Hall, kde budou 15 minut držet stráž nad rakví královny Alžběty II. 

Když opouštěl Buckinghamský palác, fanoušci královské rodiny nadšeně jásali.

 
17:17
16. 9. 2022

Král s královnou se vrtulníkem vrátili z Cardiffu do Londýna.

 
16:39
16. 9. 2022

Fotbalista David Beckham se po více než 13 hodinách ve frontě s tisíci dalších lidí dočkal a dostal se k rakvi královny. Ve Westminsterském sále byl spatřen, jak si utírá slzy. Přítomným médiím prozradil, že dlouhé čekání přežil díky svačení slaných lupínků. 

 
16:30
16. 9. 2022

Karel III. se setkal s velšským premiérem Markem Drakefordem.

 
15:59
16. 9. 2022

Král Karel III. v Cardiffu. 

 
15:59
16. 9. 2022

Král Karel III. a poslankyně Velšského národního shromáždění Elin Jones.

 

 
15:46
16. 9. 2022

Fotbalista David Beckham se do fronty k rakvi zařadil už ve 2 hodiny ráno. Stejně jako všichni ostatní pak čekal mnoho hodin. Lidé na místě ho prý z respektu nefotili, protože mezi všemi panovala atmosféra piety. „Vždycky bylo jasné, že tento den bude těžký,“ uvedla fotbalová hvězda pro Sky News, když se blížila k Westminsterskému paláci. 

 

 

 
15:40
16. 9. 2022

S královnou se ve Westminsteru loučí tisíce lidí. 

 
15:15
16. 9. 2022

Na Karla III. v Cardiffu čekali protestující. Požadují zrušení monarchie. Nad hlavami drží transparenty s hesly jako „Není to můj král“ nebo „Ne monarchii“.

 
15:00
16. 9. 2022

Do Westminsterského paláce dorazil slavný přítel královské rodiny David Beckham (47), aby se zde rozloučil s královnou Alžbětou II. 

 
14:35
16. 9. 2022

Tajemství nové královny Camilly: Celý týden trpí v bolestech! Co se jí stalo?

 

Camilla všechna vystoupení absolvuje se zlomeným prstem na noze. K úrazu došlo ještě před smrtí královny Alžběty II. (†96), přišel tak v nejhorší možnou dobu. „Je to opravdu nešťastné, ale je to bojovnice,“ prozradil zdroj webu britského deníku The Daily Telegraph. VÍCE ČTĚTE ZDE

 
14:31
16. 9. 2022

Ostře sledované smuteční procesí: Kdo směl ve středu přijít k rakvi? VÍCE ČTĚTE ZDE. 

 

 
14:09
16. 9. 2022

Po bohoslužbě v Llandaffské katedrále se král Karel III. s manželkou setkali v ulicích Cardiffu s občany.

 
14:01
16. 9. 2022

Princ Harry měl ve čtvrtek 15. září osmatřicáté narozeniny, které však, vzhledem ke smutné události v královské rodině, tak nějak proběhly bez povšimnutí. Podobně těžké to měl před pětadvaceti lety, kdy mu bylo třináct, a probíhal pohřeb jeho milované maminky Diany (†36). VÍCE ČTĚTE ZDE. 

 
13:54
16. 9. 2022

Před hradem Windsor se občanům ukázali bývalí manželé princ Andrew a Sarah Fergusonová. Společně si prohlíží květiny a dary, které sem lidé nanosili na počest královny. Exmanželé společně žijí kousek od hradu.

 
13:00
16. 9. 2022

Král Karel III. a královna Camilla poprvé jako monarchové dorazili do Cardiffu ve Walesu. Přivítal je jásot občanů a salvy z děla. Manželé cestovali vrtulníkem.

 
12:20
16. 9. 2022

Dva policisté utrpěli dnes časně ráno zranění v centru Londýna, když na ně zaútočil muž ozbrojený nožem. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na londýnskou policii. Oba policisté byli převezeni do nemocnice, útočník byl zadržen.

 

K incidentu došlo kolem 06:00 místního času (07:00 SELČ) na Leicester Square. Muž byl zatčen pro podezření z těžkého ublížení na zdraví a z napadení pracovníka záchranné služby, uvedla policie. Policisté při zatýkání použili proti útočníkovi taser. „Dva policisté utržili bodné rány a jsou ošetřováni v nemocnici,“ dodala policie v prohlášení.

 

Okolnosti případu se vyšetřují. Starosta Londýna Sadiq Khan nicméně uvedl, že podle metropolitní policie útok nesouvisí s terorismem. Ani jeden ze zraněných není v ohrožení života, dodal Khan.

 

V centru Londýna je v současnosti množství lidí, kteří se přišli rozloučit se zesnulou královnou Alžbětou II. Rakev je vystavena v budově parlamentu (Westminsterský palác). Podle agentury AP se ale útok odehrál na jiném místě, než jsou vzpomínkové akce.

 
11:54
16. 9. 2022

Dcera prince Michaela z Kentu a „české“ princezny Marie Kristiny (která se narodila v Karlových Varech) Gabriella Windsorová během ceremoniálu ve Westminsterském paláci omdlela. Jakmile dorazila rakev s královnou, která byla následně v paláci dočasně uložena, aristokratce se podlomila kolena a v řadě truchlících se zřítila k zemi. Palác později opustila zavěšená do manžela Thomase Kingstona. Stále přitom byla poněkud zelená.

 
11:46
16. 9. 2022

Čestnou stráž u rakve královny Alžběty II. dnes večer bude držet král Karel III., v sobotu pak princové William a Harry a dalších 6 královniných vnoučat. 

 
11:45
16. 9. 2022

Fronta k rakvi královny Alžběty II. byla minimálně na šest hodin uzavřena. Dosáhla totiž maximální kapacity... Čekací doba se vyšplhala na 14 hodin. 



Každý účastník dostává náramek s pořadovým číslem, aby si ze fronty mohl odskočit na toaletu, pro jídlo či si odpočinout a neztratil svou pozici. 

 
10:33
16. 9. 2022

Krále Karla III. a královnu Camillu dnes čeká návštěva Walesu. Očekává se, že se během své cesty střetnou s protestujícími – zaměstnanci královské rodiny jsou na to ale připravení. 

 
10:13
16. 9. 2022

Rakev se zesnulou britskou královnou Alžbětou II. doputovala do Westminsterského sálu v Londýně ozdobená Britskou imperiální korunou. O té se již dříve rozmluvil nejen expert na korunovační klenoty, ale i samotná královna. Koruna prý byla těžká a měla spoustu nevýhod. VÍCE ČTĚTE ZDE. 

 
9:36
16. 9. 2022

Královská ochranka v noci pochodovala s lafetou prázdnými ulicemi londýnské čtvrti Westminster, aby si její členové všechno nacvičili na pondělní pohřeb. 

 
9:34
16. 9. 2022

"Fab four", tedy "úžasná čtveřice", zase pohromadě! I kdyby jenom naoko... Pro příznivce britské královské rodiny bylo ale úterní setkání princů a jejich manželek v Buckinghamském paláci jasným signálem, že se ledy hnuly. Možná je smrt milované babičky opravdu sblíží. VÍCE ČTĚTE ZDE. 

 
09:15
16. 9. 2022

Král Karel III. již potvrdil, že z Archieho (3) a Lilibet (1) udělá oficiálně prince a princeznu a připravuje již vše potřebné. Britská média ovšem tvrdí, že jsou Meghan a Harry rozčíleni, že se neuvažuje také o tom, aby jejich potomci dostali tituly His / Her Royal Highness, tedy česky Jeho / Její Královská Výsost. Má to přitom jasný důvod - nejsou pracující členové královské rodiny... Zřejmě tak mají pocit, že je nový král tak trochu zazdil. VÍCE ČTĚTE ZDE.

 
5:41
16. 9. 2022

Britský tisk hovoří o tom, že princi Harrymu bude mimořádně umožněno, aby si během nočního bdění u rakve své babičky oblékl uniformu, přestože po odchodu do USA již nevykonává své povinnosti jako člen královské rodiny.

 

Harry dosud vystupoval v civilu, ovšem podle zdroje blízkého dvoru převážil zdravý rozum. „Byla to absurdní situace, vzhledm k tomu, že vévoda ze Sussexu sloužil své zemi a je vysoce respektovaným členem armádních sil kvůli tomu, co všechno udělal pro veterány,“ cituje Mirror.

 
5:14
16. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři, pokračuje naše zpravodajství z posledního rozloučení s britskou panovnicí Alžbětou II.

Fotogalerie
88 fotografií