Před zapečetěním ostatků vévody z Edinburghu v hrobce v kapli svatého Jiřího na hradě Windsor využila britská panovnice okamžiku o samotě a s manželem se loučila po svém. Podle serveru Mirror měla Alžběta ze svého auta hledět na manželovu rakev a přemítat o jejich přes sedm dekád dlouhém společném životě. Pro královnu to bude vůbec poslední chvíle strávená s manželem o samotě.

Poslední rozloučení s princem Philipem (†99) bylo zorganizováno jako ceremoniální, nikoliv státní, což jinými slovy znamená nepřístupné široké veřejnosti. Vzhledem k bezpečnostním opatřením spojeným s koronavirovou epidemií se piety v kapli smělo zúčastnit pouze 30 truchlících, všichni s povinně nasazenou rouškou a v rozestupech. Pro královnu byla vyčleněna přední lavice, do níž usedla o samotě.

Ceremoniálu předcházela minuta ticha. Poté čestná stráž přemístila princovu rakev do prostor kaple a umístila ji na mramorovou desku královské hrobky. Rakev spolu s jeho kapitánskou čepicí a mečem následně zasunou do hrobky mezi ostatní britské panovníky.

VIDEO: Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak?

Video
Video se připravuje ...

Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak? Videohub

Fotogalerie
98 fotografií