Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Život Philipa (†99) v obrazech: Vzdal se řecké a dánské koruny, nacisté v rodině a trapas s kiltem bez spodků

/
  • Život prince Philipa v obrazech
    10. dubna 2021 ● 05:00

    Princ Philip (†99) byl ženatý s královnou Alžbětou II. (94) více než 70 let, díky čemuž se stal „služebně nejstarším“ partnerem vládnoucího monarchy a také nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. I přesto, že by v červnu letošního roku oslavil kulatou stovku, byla jeho smrt velikým šokem.

    Podívejme se společně na jeho pestrý život v obrazech...

  • 1.

    Dětství

    Philip, princ řecký a dánský, se narodil 10. června 1921 ve vile na ostrově Korfu. Po vzpouře v Řecku v roce 1922 musela královská rodina s malým Philipem uprchnout do exilu.

  • 2.

    Studia

    Vystudoval Gordonstoun ve Skotsku, kam později poslal i svého syna Charlese (72), později navštěvoval královskou námořní akademii v Dartmouthu, kde se poprvé setkal se svou budoucí manželkou, tehdy mladičkou Alžbětou II. „Můj nejoblíbenější předmět ve škole bylo vyhýbat se zbytečné práci,“ prohlašoval žertem o svém studiu.

  • 3.

    Armáda

    Za druhé světové války povýšil až na námořního poručíka. Později se osvědčil u britského námořnictva: skvělou obsluhou lodního reflektoru pomohl potopit dvě italské lodě. Také spoluvelel vylodění na Sicílii.

  • 4.

    Za války

    Přestože princ Philip bojoval proti nacistům, sám je měl v přízni. Tři ze čtyř Philipových sester si totiž vzaly za muže nacistické důstojníky. Sám Philip nacistické Německo krátce navštívil, když přijel na pohřeb jedné z nich. Zahynula při leteckém neštěstí.

  • 5.

    Vousy

    Jednu dobu nosil vousy – konkrétně v roce 1947, nedlouho předtím, než se oženil. S vousy byl skutečně k nepoznání.

  • 6.

    Zásnuby

    Kvůli svatbě s Alžbětou Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny.

  • 7.

    Svatba

    Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. V Británii se poté stal vévodou z Edinburghu, jeho královskou výsostí a britským princem.

  • 8.

    Korunovace

    Princ Philip byl známý svým smyslem pro humor. Když byla 6. února 1952 korunována britskou královnou a hlavu jí zdobila koruna, údajně jí řekl: „Kdes sebrala ten klobouk?“

  • 9.

    Po boku královny

    Po korunovaci Philip dobrovolně opustil aktivní vojenskou službu, aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech doma i v zahraničí.

  • 10.

    Koníček - kriket

    Philip miloval sport, především kriket. V srpnu 1953 se v Norfolku účastnil zápasu celebrit. 18x tehdy skóroval.

  • 11.

    První potomek

    Jeho prvním dítkem byl syn, princ Charles. Neměli nijak ideální vztah, Charles dokonce ve své biografii napsal, že se otce bál, jelikož k němu byl velice přísný. Rovněž jej prý často zastrašoval a vysmíval se mu...

  • 12.

    ...a další děti

    S Alžbětou měl celkem čtyři děti, kromě prvorozeného Charlese, následníka trůnu, ještě dceru princeznu Anne (70), a dva syny, prince Andrewa (61) a prince Edwarda (57). Díky svým potomkům se těšili z osmi vnoučat a mnoha pravnoučat, z nichž nejznámější jsou patrně princátka George (7), Charlotte (5) a Louis (2), potomci prince Williama (38), a Archie (necelé 2 roky), syn prince Harryho (36).

  • 13.

    Manželství

    Po boku své ženy strávil více než sedm desetiletí. Když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu tak dlouhotrvajícího manželství, Philip jenom suše prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

  • 14.

    ...a výročí

    V listopadu 2020 oslavili 73. výročí sňatku. Na instagramu pak zveřejnili dojemnou fotku, na níž si prohlížejí pestrobarevné přáníčko, které jim vyrobily děti jejich vnuka prince Williama a jeho manželky Catherine (39), tedy dříve zmiňovaní princové George a Louis a princezna Charlotte.
  • 15.

    Pohřeb

    Princ Philip pochopitelně nechyběl ani na mediálně sledovaném pohřbu princezny Diany (†36) v roce 1997. Společně se svým synem Charlesem a vnuky Williamem a Harrym kráčel za rakví. S „královnou lidských srdcí“ měl údajně Philip velice blízký vztah a ona ho až do své smrti oslovovala „pa“, tedy „taťko“.

     

  • 16.

    Koníček - malování

    Mezi jeho velké koníčky patřilo malování a byl rovněž sběratelem uměleckých děl.

  • 17.

    Koníček - rychlá jízda

    Byl také vášnivým řidičem – prakticky čehokoliv. Koně, auta, motorový člun… nebo třeba klidně tank. Pokud tím neporušoval protokol, nejraději zkrátka řídil sám.

  • 18.

    Hořký dojezd

    Řidičák vlastnil až do svých 97 let. Vzdal se ho po opakovaných problémech za volantem, které vyvrcholily zaviněnou autonehodou a následnou jízdou bez zapnutých bezpečnostních pásů. Od té doby byl vídán maximálně tak za otěžemi vozů tažených koňmi.

  • 19.

    Kilt

    Často a s gustem nosil kilt. A jak je zvykem, dole „naostro“. To se mu vymstilo v roce 2016, kdy neposedný vítr odhalil jeho rozkrok…

  • 20.

    Nemoci...

    Zdraví jej trápilo už delší dobu. V roce 2011 byl princ Philip hospitalizován kvůli voperování cévního implantátu, v srpnu 2012 pak z důvodu infekce močových cest. O rok později podstoupil operaci břicha.

  • 21.

    ...a odchod z funkce

    Kvůli zdravotním obtížím se nakonec v roce 2017 rozhodnul odejít z veřejného života. Byl ovšem jedním z nejpracovitějších členů královské rodiny - za šest dekád svého působení u britského královského dvora absolvoval více než 22 tisíc společenských akcí plných závazků a povinností.

  • 22.

    Poslední hospitalizace

    Naposledy byl hospitalizován 16. února kvůli nevolnosti a nespecifikované infekci, pro neupřesněné zákroky na srdci v souvislosti s předchozími problémy byl později převezen do specializované nemocnice.

  • 23.

    Naposledy na veřejnosti

    Naposledy se na veřejnosti ukázal v březnu 2021, poté, co strávil měsíc v nemocnici. Už tehdy ale nevypadal moc zdravě, byl vyhublý a působil vyčerpaně…

  • 24.

    Smrt

    Zemřel 9. dubna 2021. Jeho smrt oznámila královská rodina až několik hodin poté, co k ní skutečně došlo. Na oficiálních webových stránkách se píše, že zesnul ráno. Informace se ale dostala na veřejnost až v odpoledních hodinách.

  • 25.

    Galerie

    Na další snímky prince Philipa se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

    Fotogalerie
    68 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Sona Simkova: Pod kiltem se spodky nenosi, pitomci.

(10. 04. 2021 09:50)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy