Tradice se musejí dodržovat, a tak i tento rok britská vladařka Alžběta II. promluvila ke svému národu. Poprvé mimochodem oslovila anglické občany již v roce 1952, v době, kdy se její země (a nejenom ona) stále ještě vzpamatovávala z dopadů druhé světové války a také ze smrti krále Jiřího VI. (†56), Alžbětina otce. Tehdy se však neobjevila na televizních obrazovkách, ale hovořila prostřednictvím rádia.

Tentokrát promluvila mimo jiné také na sociální síti, na oficiálním profilu na instagramu. Jako obvykle seděla během projevu ve své pracovně, ovšem na jejím stole byla pouze jedna jediná fotka - snímek jejího manžela prince Philipa (99). Je to dost neobvyklé, jelikož v minulých letech tam měla fotky všech členů své košaté rodiny. Ve svém projevu Alžběta každopádně reflektovala uplynulý rok 2020 a především koronavirovou krizi. O svátcích hovořila jako o světle, které přináší naději. Ocenila jednotu víry a uznala, že letos Vánoce nikdo nemohl slavit tak, jak si původně plánoval.

Povzbudivě ale dodala: „Potřebujeme, aby náš život dál pokračoval. Je pozoruhodné, že rok, který přiměl lidi držet se co nejdál od sebe, nás v mnoha ohledech sblížil. Moje rodina i já jsme se nechali inspirovat příběhy lidí, kteří dobrovolně pomáhají ve svých komunitách, pomáhají těm, kteří to potřebují. Ve Velké Británii a na celém světě se lidé skvěle postavili výzvám tohoto roku. A já jsem skutečně hrdá a dojatá tímto tichým, nezlomným duchem,“ svěřila se královna.

Zmínila také práci zdravotníků, kteří kvůli pandemii viru covid-19 stáli (a stále stojí) v přední linii. „Dlužíme jim naši vděčnost,“ domnívá se Alžběta II. „Pro mnohé bude toto roční období poznamenáno smutkem: Někteří truchlí nad ztrátou svých drahých, jiným chybí přátelé a členové rodiny, od kterých se kvůli bezpečnosti distancují - přestože vše, co by na Vánoce opravdu chtěli, je jednoduché objetí nebo stisknutí ruky. Pokud jste mezi nimi, nejste sami, dovolte mi, abych vás ujistila o tom, že jste v mých myšlenkách a modlitbách. Nadále se nechme inspirovat laskavostí lidí kolem sebe a čerpejme útěchu z vědomí, že - i za nejtemnějších nocí - existuje naděje v novém úsvitu.“

VIDEO: Královna si hraje s pejskem.

Video
Video se připravuje ...

Královna si hraje s pejskem Youtube

Tento dojemný vánoční projev si mohli vyslechnout britští občané pouhý den poté, co se na televizní stanici Channel 4 objevila „alternativní královna“, digitálně vytvořená verze hlavy britské monarchie, kterou si zahrála herečka Debra Stephensonová. Její vánoční projev byl plný narážek a vtípků odkazující na skandály prince Andrewa (60), jenž je zapletený do nechutné aféry okolo pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina (†66), či na takzvaný „Megxit“, tedy odtržení prince Harryho (36) a jeho manželky Meghan Markleové (39) od zbytku rodiny a jejich přesun do USA.

Na stole přitom nechyběly fotografie těchto zmiňovaných „hříšníků“, dokonce zde byli i královnini oblíbení pejsci rasy corgi. Falešná Alžběta v lidech vyvolala velice bouřlivou odezvu a kanál Channel 4 se ocitl pod palbou drsné kritiky. Vedení televize se však hájilo, že video, na němž byla k vidění zcela dokonale vykreslená verze královny vytvořená studiem vizuálních efektů Framestore, nebyla ve skutečnosti nějakou provokací, ale pouze ostrým varováním před dezinformacemi a falešnými zprávami, tedy takzvanými „fake news“, jichž je plný internet a mnozí lidé je ve své nevědomosti šíří.

VIDEO: Mladá královna Alžběta II. a její syn princ Charles jako dítě

Video
Video se připravuje ...

Princ Charles jako dítě. Youtube.com/The British Monarchy

Fotogalerie
101 fotografií