John Macnamara byl kdysi vrchní detektivní dozorce Metropolitní policie, ovšem pak se z něj stal šéf ochranky Mohameda Al-Fayeda (90), otce Dianina milence Dodiho (†42). Exmanželka prince Charlese (70) si s partnerem užívala v Paříži, jenže jedna noční cesta autem v srpnu 1997 a snaha ujet novinářům se jim stala osudná – oba při autonehodě zahynuli. Ráno pak do francouzské metropole přijel právě Macnamara a vedl soukromé vyšetřování události, které bylo považováno za kontroverzní.

„Způsob, jakým se vedla vyšetřování jak ve Francii, tak ve Velké Británii, byl zdrojem jeho neustálého zděšení a frustrace. Zanechalo to na něm stopu, byl tím poznamenaný do konce života,“ uvedl pro britský Mirror Johnův přítel, který tvrdí, že detektiv na případ nikdy nedokázal úplně zapomenout. Dokonce už nikdy nebyl schopen se vrátit do Paříže, jelikož se nedokázal odprostit od vzpomínek.

Jeho tvrzení byla ale dost zvláštní a jak sám Macnamara v roce 2008 přiznal, zpočátku dokonce lhal o množství alkoholu, které měl řidič Henri Paul (†41) v krvi. Též lhal o tom, zda Diana byla či nebyla v době své smrti těhotná. „Pokud při nějakých příležitostech lžete, jak může porota vědět, že při jiných zase mluvíte pravdu?“ konfrontoval ho tehdy soudce a on jen odvětil: „Přišel jsem vám sem říct pravdu.“ Přesto jeho přátelé nyní tvrdí, že jistá tajemství si i tak vzal až do hrobu.

Spory měl Macnamara kvůli případu i s policií. Ovšem v posledních letech mu život komplikovala kromě vzpomínek na smrt princezny lidských srdcí také vážná nemoc – progresivní supranukleární obrna. Jedná se o vzácné onemocnění mozku, při němž mívá nemocný potíže s řízením, polykáním, ztrácí rovnováhu, pociťuje podrážděnost a změny osobnosti.

VIDEO: Ukázka z dokumentu o princezně Dianě

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

Fotogalerie
61 fotografií