James Middleton (31), mladší bratr vévodkyně z Cambridge, uveřejnil na britských stránkách DailyMail dlouhý text, ve kterém detailně popisuje svou psychickou chorobu. Ačkoliv si moc dobře uvědomuje, že se narodil v privilegované rodině, která odjakživa patřila mezi britskou smetánku, a má navíc blízké vazby s královskou rodinou, jeho mentální stav to nijak neovlivnilo a rozhodně díky tomu nezískal „imunitu vůči depresím“.

V životě to ostatně nikdy neměl snadné, od dětství se potýká s dyslexií, a minulý rok mu byla navíc diagnostikována porucha pozornosti, kvůli které musí brát léky.

Deprese ho sužují již od roku 2016. „Když jsem se přes den donutil jít do práce, zíral jsem jen prázdným pohledem na monitor počítače a odpočítával minuty, než se zase dostanu domů. Nedokázal jsem odpovědět na nejjednodušší otázky, a radši jsem ani neotevíral své e-maily. Nedokázal jsem s nikým komunikovat, a to ani s těmi, které jsem miloval nejvíce na světě, tedy se svou rodinou a se svými nejbližšími přáteli,“ svěřil se James. Jeho pocity se mu zdály být tak bezvýchodné, že dokonce začal uvažovat nad sebevraždou.

Právě tehdy si uvědomil, že na své démony sám nestačí a že zoufale potřebuje odbornou pomoc. „A tohle poznání mi přineslo určitý druh klidu: věděl jsem, že pokud přijmu pomoc, budu mít naději. Byla to malá jiskra světla v temnotě.“

Ostatně jeho švagr, princ William se svou manželkou, Jamesovou sestrou Kate, jsou patrony charity Heads Together, která pomáhá psychicky nemocným. I to byl důvod, proč se James rozhodl veřejně vystoupit s přiznáním svého vážného duševního stavu - aby dodal odvahu i všem ostatním, co na sobě sami vidí podobné příznaky.

James věří, že jeho boj s nemocí vezme dobrý konec, a snaží se nyní dát svému životu zase pevný řád. Rovněž poděkoval svým psům Elle, Ince, Luně, Zulu a Mabel, fenkám, které podle něj hrály velkou roli v jeho zotavení. Ella se ostatně stala terapeutickým pejskem. „Zvířata mohou poskytnout pocit klidu, pohodlí nebo bezpečí, a odvrátit pozornost od stresujících situací,“ myslí si nejmladší syn Carole (63) a Michaela (69) Middletonových.

A kdyby měl po sobě nechat jen jeden, jediný vzkaz, zněl by prý, „je OK nebýt OK“.

Fotogalerie
44 fotografií