Dalšího princátka nebo princezničky se Britové nedočkají. „Pokud se má dítě prince Henryho narodit v dubnu a královna Alžběta II. bude ještě naživu, jeho syn nebo dcera nemají nárok na titul Jeho královská Výsost nebo princ a princezna,“ řekl Blesk.cz odborník na evropské šlechtické rody Jindřich Forejt.

VIDEO: Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle!

Video
Video se připravuje ...

Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle! Reuters

A má to jeden prostý důvod. S takovým nařízením totiž přišel král Jiří V. Ten jasně stanovil, že královský titul budou moct užívat jen děti panovníka a vnoučata panovníka.

V případě potomků prince Williama, který má s vévodkyní Kate tři děti, jim královna udělala výjimku. „Vystavila zvláštní dekret o tom, že všechny děti prince Williama budou užívat královský titul Jeho královská Výsost. To se však nevztahuje na prince Henryho (Harryho - pozn. redakce),“ vysvětlil Forejt.

VIDEO: Harryho Meghan je těhotná: Bříško si pořád kryje! Podívejte se na video!

Video
Video se připravuje ...

Harryho Meghan je těhotná: Bříško si pořád kryje! Podívejte se na video! Reuters

Pokud se Harrymu s Meghan narodí dcera, bude užívat titul Lady, v případě narození syna, dostane titul Hrabě.

Miminko ale i bez titulu zamíchá pořadím na seznamu čekatelů na britský trůn. „Svým narozením se stane sedmým v pořadí, hned po nejmladším synovi prince Williama Louisovi. Odsune tak například princeznu Eugenii, která se v pátek vdala, až na desátou příčku. Pořadí trůnu je dáno biologickou linií, nikoli podle titulu,“ řekl odborník.

Po smrti královny je prvním následovníkem její syn princ Charles, poté vnuk princ William, následně jeho děti George, Charlotte a Louise a teprve poté princ Harry a až za ním jeho dítě.

Fotogalerie
82 fotografií