Hlava britské monarchie se má během čtvrtka objevit na několika oficiálních akcích v Cheshire a vybrala si k sobě dost nečekaný doprovod, novopečenou manželku svého vnuka Harryho, Meghan. Nejenže je to pro ni velká zodpovědnost, ale i čest.

Američanka s královnou mají za sebou společnou cestu z Londýna oficiálním královským vlakem, v němž obvykle smí jezdit pouze nejstarší členové královské rodiny, tedy jen ona, její manžel Philip (97) a syn Charles (69). V tomto případě ale udělala výjimku.

Obě dámy do vlaku nasedly ve středu večer a následující den ráno dorazily do stanice Runcorn. Tam se pozdravily se zaměstnanci dráhy. Meghan byla dotázána, zda je na severu Anglie poprvé, na což odpověděla: „Ano, to je pravda. Jsem velmi šťastná, že jsem tady."

Fotogalerie: Uniklo ze svatebního mejdanu Harryho s…
189 fotografií

Poté společně autem odjely k nedalekému mostu Mersey Gateway Bridge, jenž budou oficiálně otvírat. Mají na programu také setkání s architekty a posléze sledování představení místních školáčků. Následně je čeká setkání se syrskou kolonií a také několik hudebních vystoupení. Na závěr královna odhalí plaketu v místní umělecké scéně Storyhouse.

Zatímco Meghan, která se uctivě držela vždy krok za královnou, oblékla velmi střídmé krémové šaty s černým páskem a černými střevíčky, královna opět vsadila na kabát i kloubouček výrazné zelené barvy, v které ji opravdu nikdo nemohl přehlédnout. Stejnou barvu ostatně oblékla i na svatbu Harryho a Meghan 19. května.

Ačkoliv se bývalá herečka snažila, aby neudělala žádnou botu, její nezkušenost ohledně pravidel královské rodiny byla přece jen znát. Při nastupování do auta si totiž vévodkyně nebyla jistá, kdo má jít první. „Čemu dáváte přednost?" zeptala se proto Alžběty a ta jí rychle odpověděla: „Běž první!" Meghan zaváhala a pak poslechla a přisvědčila: „Mm, ok."

 Od veselky sice neuplynul ještě ani celý měsíc, vévodkyně ze Sussexu už ale plní své povinnosti a dostává se jí výsad, o jakých by si mohla choť prince Williama (35), vévodkyně Kate (36), nechat jen zdát. Ta se oficiálně sama po boku královny ocitla až celých 10 měsíců od svatby, která proběhla v roce 2011. 

VIDEO: Svatba Harryho a Meghan očima Františky Čížkové! Jak se kdo oblékl?

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Svatba Harryho a Meghan očima Františky Čížkové! Jak se kdo oblékl? Redakce Blesk, Reuter

 

Fotogalerie
110 fotografií