Harry je pátým v pořadí na britský trůn, a tak si o něm mnozí myslí, že mu nic nechybí. Jenže peníze ani přepych mu nikdy nedokážou nahradit mámu, o kterou přišel v době, kdy mu bylo pouhých 12 let.

„Spousta lidí si myslí, že pokud máte práci, finanční bezpečnost, rodinu, dům, všechny tyto věci, že to je vše, co potřebujete, a že se pak naprosto v pohodě se vším vyrovnáte,“ rozpovídal se princ v Kensingtonském paláci s tím, že je to špatně. „Říkat někomu, že musí být v pohodě, protože je zabezpečený, je úplně nesmyslné,“ doplnil.

Mladšího bratra prince Williama prý dodnes mrzí, že dlouho vůbec nebyl o smrti Diany schopný mluvit. Tuto fázi truchlení má však už za sebou, překonal ji prý zhruba před třemi lety. Dnes s klidem přiznává, že pro něj dospívání bez maminky bylo složité. „Je v pořádku, že trpíte, pokud o tom mluvíte. Není to slabost. Slabost je mít problém, neuvědomovat si ho a neřešit to,“ popsal Harry.

„Klíčovým poselstvím dneška je, že každý člověk může mít duševní problémy. Ať už jste členem královské rodiny, voják, sportovní hvězda – týmová nebo individuální, ať už jste řidič dodávky, matka, otec nebo dítě. Na tom opravdu nezáleží, každý může trpět,“ dodal princ, jenž proslul zejména množstvím průšvihů. Jeho nynější slova napovídají, že možná z podobných klukovin konečně vyrostl.

Člena královské rodiny navíc zpovídal někdejší špičkový fotbalista Rio Ferdinand (37), kterému loni v květnu zemřela na rakovinu milovaná manželka Rebecca, s níž vychovával tři malé děti. Právě jeho ratolesti tak nyní prožívají tu samou bolest, jakou tak dobře zná princ Harry. „Prošel si různými etapami ve svém životě, které čekají i mé děti. Některé jeho zážitky jsou pro mě obohacující a v mnoha ohledech poučné, vím, co mohu očekávat,“ promluvil pro BBC o Harrym bývalý obránce Manchester United.

Fotogalerie: Princ George slaví třetí narozeniny: Jak…
52 fotografií

Kromě něj se na dobročinné akci objevili i další slavní sportovci, například mistr Evropy ve sprintu z roku 1998 Iwan Thomas (42) či cyklistka Victoria Pendleton (35). Charitu pořádala organizace Heads Together (Hlavami u sebe), kterou princ Harry založil společně s bratrem Williamem (34) a švagrovou Kate (34).

 

Fotogalerie
33 fotografií