Alžběta byla teprve šestadvacetiletou princeznou, když ji 6. února 1952 na dovolené v Keni zastihla zpráva o úmrtí otce Jiřího VI. a s tím spojený nástup na trůn.

Sice už měla manžela a dvě děti, málokdo ale věřil, že taková křehká dívka zvládne královské povinnosti. „Vypadá jako holčička, a stala se královnou,“ popisoval The Daily Telegraph. Televizní přenos z její korunovace tehdy sledovalo přibližně 20 milionů obyvatel Velké Británie a dalších asi 12 milionů ji poslouchalo prostřednictvím rozhlasu.

Alžběta II., která vládne šestnácti nezávislým státům Commonwealthu a je nejvyšší představitelkou anglikánské církve, ale všechny překvapila! Sloužil jí už premiér Winston Churchill, setkala se s 11 americkými prezidenty – od Trumana (†88) až po Obamu (54) – na trůně se ale drží dál.

Královna Viktorie vládla přesně 23 226 dní, 16 hodin a 23 minut. Nyní ji ale Alžběta II. překoná a stane se nejdéle vládnoucí panovnicí Anglie. Jedno z NEJ díky ní patří i jejímu synovi, princi Charlesovi (66) – ten je totiž NEJdéle čekajícím následníkem trůnu v historii Spojeného království. K dnešnímu dni čeká už 23 225 dní.

Alžběta II.

* 21. dubna 1926

- celým jménem Elisabeth Alexandra Mary Mountbatten-Windsor

- nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowes-Lyon

- její otec byl až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však jeho bratr Edward VIII. abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpson.

- matka čtyř dětí: Charlese, Anny, Andrewa a Edwarda – čtyřnásobná prababička

Od doby, co královna vládne, už...

  • ve Vatikánu se vystřídalo 7 papežů
  • rozšířila se televize a internet
  • člověk vstoupil na Měsíc
  • byla postavena i zbourána Berlínská zeď
  • zažila 12 britských premiérů
  • odpověděla na víc než 3 miliony dopisů

Nejdéle vládnoucí panovník ve světě?

Thajský král Pchúmipchon Adunjadét (87) neboli také Ráma IX. sedí na trůně už od 9. června 1946. Od roku 2004, kdy zemřel jávský král Pakubuwono XII., je nejdéle vládnoucím panovníkem světa.

Fotogalerie
16 fotografií