Třídenní návštěvu Severního Irska zahájila panovnice včera. Sešla se s představiteli obou táborů severoirské politiky, která je rozdělena v názoru na setrvání ve Spojeném království.

Hlava britské monarchie se na hradě Hillsborough, který je jejím oficiálním severoirským sídlem, odděleně sešla s předsedou severoirské vlády Peterem Robinsonem a jeho prvním náměstkem Martinem McGuinnessem. Zatímco Robinson zastupuje unionisty prosazující setrvání Severního Irska v rámci Spojeného království, McGuiness je členem strany Sinn Féin, která usiluje o znovusjednocení Irska.

Podle McGuinnesse byla schůzka s královnou "nataženou rukou přátelství směrem k unionistické komunitě". "Národní usmíření vyžaduje velká gesta a toto je potřetí, co jsem se v rámci tohoto pokračujícího procesu sešel s královnou Alžbětou," prohlásil podle BBC McGuinness.

Návštěva je první cestou královny do Severního Irska od roku 2012, kdy se se zástupcem separatistů setkala vůbec poprvé. Druhá jejich schůzka proběhla letos v dubnu v rámci návštěvy irského prezidenta v Británii.

Severní Irsko má stále v živé paměti tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých. Mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto stále dochází.