Felipe se zítřejší korunovací stane nejmladším ze současných panovníků v Evropě. Datum tohoto slavnostního ceremoniálu nebylo zvoleno náhodou – na 19. června připadá svátek Božího těla a v Madridu i v řadě dalších regionů je volno. Korunovaci nového španělského krále tak bude moct sledovat co největší množství »poddaných«.

Shodou okolností může také v národu znovu vzedmout pýchu, pakliže by dnes večer jejich fotbalisté nezvládli duel s Chile a vypadli z mistrovství světa, kde přitom obhajují titul...

Podle informací El País ovšem půjde o velmi skromný ceremoniál, na nějž nedorazí žádný jiný monarcha ani jiná hlava zahraničního státu. „Vše se organizuje na poslední chvíli, pro hosty by navíc nebylo místo,“ zní vysvětlení královského paláce.

Král bez koruny

Španělský král na rozdíl třeba od Alžběty II. téměř nenosí korunu. Důvod je ten, že Španělsko o většinu původních korunovačních klenotů z r. 1379 přišlo.

Král se tudíž nekorunuje, ale je jím prohlášen, při obřadu se objevuje replika koruny. Ta pro Felipeho je z r. 1775. Veřejnost ji ale nespatřila od r. 1980, kdy byly z Říma do Madridu přepraveny ostatky krále Alfonse XIII. Od té doby je v trezoru.